15.5 C
Sarajevo
19.10.2024

Vijeće ministara BiH predložilo izmjene Zakona: Uvodi se moratorij na povećanje akciza na cigarete

U cilju stabilizacije prihoda i stanja na tržištu duhanskih prerađevina Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je prijedlog dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Anadolu Agency (AA).

Kako prenosi Anadolu Agency (AA), dopunama Zakona specifična akciza na cigarete u 2019., 2020. i 2021. godini utvrđuje se u iznosu 75 KM na 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 cigareta, čime se uvodi moratorij na daljnje povećanje akciza na cigarete.

Slijedom sačinjene projekcije prihoda, u 2018. godini očekuje se povećanje prihoda za 37,3 miliona KM, u 2019. za 39,4 miliona KM, a u 2020. godini za 41,6 miliona KM.

- OGLAS -

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje dužan je do 31. marta 2021. godine analizirati efekte moratorija na povećanje specifične akcize na cigarete.

Razlozi za donošenje predloženog zakona su fiskalnog i ekonomskog karaktera, u smislu stabilizacije naplate prihoda od akciza na duhanske prerađevine, stabilizacije tržišta cigareta u BiH i sprečavanja daljnjeg podrivanja ekonomskog prostora u BiH.

- Advertisement -

Dosadašnje izmjene Zakona o akcizama u sferi oporezivanja duhanskih prerađevina su imale za cilj provođenje procesa harmonizacije akcizne politike sa standardima EU i osiguranja dodatnih prihoda koji su trebali neutralizirati gubitke od carina u vrijeme petogodišnje primjene trgovinskog dijela SSP-a i gubitke prihoda nastale zbog globalne ekonomske krize.

Kontinuirani rast akciznog opterećenja je doveo do povećanja naplaćenih prihoda od akciza, ali i do brzog rasta maloprodajnih cijena, koji je očekivano destimulirao regularnu potrošnju cigareta i ojačao crno tržište, a istovremeno nije smanjen broj pušača.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, donijelo je odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za period januar – mart 2019. godine, u iznosu 237,5 miliona KM. Ovo je četvrtina sredstava odobrenih za finansiranje institucija BiH u skladu sa Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA