6.6 C
Sarajevo
21.10.2024

Vijeće ministara: Treća sreća za godišnji nacionalni program i put BiH ka NATO-u

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara pred ministrima bi se trebao naći i Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa kojeg je pripremila Komisija za NATO integracijski proces BiH, a radi se o dokumentu koji je od BiH zatražen na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Usvajanje ovog plana u konačnici bi značilo aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u na šta BiH čeka već godinama i obuhvata odgovore na set pitanja iz oblasti politike, odbrane, resursa i pravnih pitanja.

Ovaj dokument državni ministri trebali su razmatrati i na prvom dijelu sjednice održanom 27. decembra prošle godine, no tačka je skinuta s dnevnog reda zbog zahtjeva predstavnika iz Republike Srpske. Kasnije je jedna sjednica pomjerena za danas upravo zbog ove tačke.

- OGLAS -

Ministri iz SDS-a nisu spremni podržati ovaj program.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Državnom parlamentu za Patriju je ranije kazao da ‘kako sada stvari stoje zbog odbijanja da se usvoji Nacionalni godišnji program kojim bi se aktivirao MAP, Vijeće ministara u trenutnom sastavu sebi produžava rok trajanja’.

- Advertisement -

– Koliko god to paradoksalno zvučalo Mektića, Crnadka i Šarovića na ministarskim pozicijama ovakvim političkim stavom čuva SNSD. Zašto to rade, trebaju objasniti javnosti, ali i ljudima iz SNSD-a koji čekaju da u koaliciji sa SDA i HDZ zauzmu pozicije u državnoj vlasti nakon što su zajedno izabrali rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta BiH – rekao je Magazinović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA