12 C
Sarajevo
17.09.2024

ViK o ispravnosti i redukcijama vode: “Kada dođe, pustite da oteče”

Iz sarajevskog "Vodovoda i kanalizacije" saopćili su da je voda u Sarajevu ispravna za piće.

Iz sarajevskog Vodovoda i kanalizacije saopćili su da je voda u Sarajevu ispravna za piće. Kada je riječ o svakodnevnim redukcijama, građanima su savjetovali da kada voda dođe u sistem da je puste da malo oteče.

Laboratorija za kontrolu kvaliteta vode pri KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo svakodnevno vrši kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za piće. Dnevno se uzima otprilike trideset uzoraka vode u kojima se vrši ispitivanje na osnovne fizičko-hemijske parametre te otprilike trideset uzoraka na kojima se vrši mikrobiološko ispitivanje vode. Ispitivanje vode vrši se i vikendima i praznicima.

Osim navedenog, laboratorija vrši periodično ispitivanje na specifične polutante, što uključuje organohlorne pesticide, organofosforne pesticide, pesticide koji u svom hemijskom sastavu sadrže nitrogen, nusprodukate dezinfekcije (trihalometane), metale koji uključuju i teške metale, policiklične aromatske ugljikovodonike, mineralna ulja, detrdžente, cijanide, fluoride….

- OGLAS -

Bitno je naglasiti da se ispitivanje vode i učestalost ispitivanja vrši u skladu sa normama definisanim Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Sl. glasnik BiH br. 40/10, 30/12, 62/17). Ispitivanje vode vrši se na izvorištima te unutar sistema na način da je pokriven cjelokupan vodovodni sistem kojim upravlja KJKP ”Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo.

Osim navedenog, analizu vode iz sistema vrše i eksterne laboratorije. Do sada analizu mikrobioloških i osnovnih fizičko-hemijskih parametara vršila je laboratorija Euroinspekt d.o.o Sarajevo koja je bila izabrana putem postupka javnih nabavki.

- Advertisement -

U augustu 2024. god. putem postupka javnih nabavki kao eksterna laboratorija koja će vršiti mikrobiološke i osnovne fizičko-hemijske analize izabrana je laboratorija koja se nalazi u sklopu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Analizu specifičnih polutanata vrši Institut za vode Bijeljina, a analizu radioaktivnosti u vodi za piće vrši Centar za zaštitu od zračenja koji se nalazi u sklopu Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Shodno navedenom, obavještavamo građane da je voda iz sistema kojim ViK, KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o Sarajevo, zdravstveno ispravna i dugi niz godina stabilnog (nepromjenjivog) kvaliteta te da su svi parametri u skladu sa normama definisanim Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Sl. glasnik BiH br. 40/10, 30/12, 62/17), kazali su iz ViK-a.

Redukcije vode

S obzirom na to da su redukcije vode postale svakodnevnica u Sarajevu, iz ViK-a obavještavaju korisnike da nakon ponovne uspostave vodosnabdijevanja obavezno slijede uobičajene upute koje se primjenjuju kod nestanka vode iz bilo kojeg razloga, tj. da puste vodu da “oteče” (ispiranje instalacija) dok na istočište ne dođe “hladna” voda, što je znak da je izmijenjena voda u unutrašnjim instalacijama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA