8 C
Sarajevo
27.10.2024

Za pokretanje startup biznisa mladi dobili 40.000 KM

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i direktor Instituta za razvoj mladih Kult Jasmin Bešić potpisali su sedam ugovora sa korisnicima sredstava za pokretanje startup biznisa, odnosno za poticaj preduzetništvu i samozapošljavanju mladih.

BIZNIS IDEJE

Ukupan iznos predviđen za finansiranje ovih projekata je 40.000 KM, a u jednakim omjerima sredstva izdvajaju Općina Stari Grad i Institut Kult.

- OGLAS -

Govoreći o projektu finasiranja biznisa i ideja mladih ljudi, direktor Instituta Kult Bešić je naveo da se u ovom ciklusu dodjele grantova za startup biznise prijavilo 40 lokalnih zajednica iz BiH, te da je njih osam potpisalo ugovore sa Institutom, među kojima i Općina Stari Grad. Dodao je da ukupni fond koji će biti dodjeljen putem svih osam lokalnih zajednica iznosi 400.000 KM.

“Specifičnost u ovom programu jeste da Institut Kult i Općina Stari Grad nisu tu samo da dodijele finansijska sredstva, nego da pomognu mladim ljudima da kvalitetno pokrenu i vode svoje biznise, odnosno da im pomognemo i savjetodavno”, istakao je Bešić.

- Advertisement -

Načelnik Hadžibajrić je iskazao podršku mladim ljudima za realizaciju njihovih ideja, odnosno za pokretanje i širenje biznisa.

“Nadam se da ćete kroz ovaj projekt i pomoć Instituta Kult i Općine ostvariti svoje ideje, osigurati sebi posao i egzistenciju”, istakao je Hadžibajrić.

Poslovne ideje, odnosno startupi za koje su potpisani ugovori odnose se na veterinarsku apoteku, frizerski salon, održavanje i opravku motornih vozila, studij za razvoj videoigara, ambijentalno i studijsko fotografisanje, 3D print…

JAVNI POZIV

Općina Stari Grad i Institut za razvoj mladih KULT su od 14. oktobra do 14. decembra prošle godine raspisali javni poziv za poticaj preduzetništvu i samozapošljavanju mladih sa područja Starog Grada kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.

Prijaviti su se mogli nezaposleni mladi ljudi do 35 godina starosti, sa prebivalištem na području ove općine. Pristigle poslovne planove i ideje razmatrala je Komisija za provođenje postupka dodjele bespovratnih sredstava za startup biznis koja je, od 19 pristiglih, izabrala sedam najuspješnijih.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA