11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Za smanjenje korupcije neophodno usvojiti izmjene Zakona o javnim nabavkama

Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini pozvali su danas vlasti u BiH da napokon usvoje dopune Zakona o javnim nabavkama kako bi se uklonili nedostaci važećeg zakona i onemogućila korupcija, ali i uskladio s pravnom stečevinom Evropske unije.

Kako je istaknuto danas na konferenciji na kojoj je Agencija za javne nabavke BiH predstavila projekte kojima se namjerava također unaprijediti i efikasnijim učiniti sistem javnih nabavki, rečeno je da je upravo ta oblast identificirana kao najveći izvor koruptivnih radnji.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark naglasio je da su javne nabavke temelj pravne stečevine EU te bez takvog efikasnog i transparentnog zakona niti jedna država pa ni BiH neće moći postati članicom EU.

- OGLAS -

Pohvalio je rad radne grupe na tom zakonom rješenju koje sada trebaju pregledati eksperti Evropske unije kako bi se utvrdila usklađenost s pravnom stečevinom EU i to bi u budućnosti trebala postati praksa i sa ostalim zakonima.

U konačnici parlamenti će donositi zakone, ali će oni prije toga biti pregledani od EU kako se ne bi trebala naknadno pristupati njihovoj izmjeni, a takav proces već je otpočeo u Republici Srpskoj i to je EU činila, kaže Wigemark, i u slučajevima ostalih zemalja.

- Advertisement -

– Potrebno je uvesti kulturu poštovanja pravila i zakona da se zna ukoliko se zakoni prekrše uslijedit će kazna i snosit će se posljedice – objasnio je šef Delegacije EU u BiH.

Ono što su Wigemark, ali i direktor USAID-a u BiH Peter Duffy te direktor Agencije za javne nabavke u BiH Đenan Salčin istaknuli važno je osigurati veće prisustvo organizacija civilnog društva u procesu javnih nabavki koje mogu napraviti konstruktivan pritisak na uređenje te oblasti.

U okviru prezentacije projekata i rada Agencije najavljeno je da bi do 2023. godine trebao cijeli sistem i procedure javnih nabavki biti u elektronskom obliku s ciljem korištenje digitalnih tehnologija, a dio toga već je i sada omogućen.

Istaknuto je da će uvijek biti zloupotreba u sistemima javnih nabavki, ali izražena je nada da će donošenjem izmjena zakona, što se očekuje do kraja godine, jer nema prepreka za njegovo usvajanje, zloupotreba biti sve manje.

– Kod nas je postalo normalno da je vlasnik firme koja se prijavljuje na tender sin vlasnika ili odgovorne osobe koja objavljuje tender. Takve stvari moraju se promijeniti – kazao je Salčin.

Izdvojio je podatak da su u 2018. godini od 225 praćenja pojedinačnih postupaka javnih nabavki, procesuirana tek četiri slučaja od kojih su dva dobila sudski epilog, a upravo to je razlog zbog kojeg je naglašena odgovornost tužilaštava i sudova u procesu uklanjanja korupcije iz tog sistema. 

Da je sistem javnih nabavki jedna od najslabijih karika, ocijenio je i Duffy koji je ovakav problem uporedio s kompjuterskim virusom koji uništava cijeli sistem, a u tom lancu problema koji nastaju su smanjene investicije, novac koji bude izgubljen u tom sistemu ne bude utrošen u razvoj države, a ispaštaju i mala preduzeća.

Kako je najavljeno Agencija za javne nabavke namjerava provesti i niz drugih projekata u ovoj godini s ciljem unapređenja sistema poput edukacije kadrova na svim nivoima, a u tome će im pomoći, pored EU i USAID-a, i Njemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA