16.6 C
Sarajevo
08.09.2024

“Zar da slušamo zamjenika koljača Miloševića”: “Dačić priča o islamistima u BiH, ali ne o zločinima počinjenim u ime Velike Srbije”

“Ova, ali i ranije Dačićeve izjave, ne doprinose dobrim odnosima u regionu. Nažalost, rijetko kada smo od Ivice Dačića mogli da čujemo da je javno progovorio o zločinima koji su devedesetih godina počinjeni u ime Velike Srbije”, kazao je za Vijesti.ba glasnogovornik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton komentarišući izjave Ivice Dačića o BiH i Kosovu kao regrutnim centrima terorista.

Marton dodaje da zna ministar Dačić da je bilo ratnih zločina, ali po njemu je bolje tu istinu staviti pod tepih.

“Sa druge strane, ministar Dačić voli da govori o nekakvom islamskom ekstremizmu u BiH. Taj ekstremizam rijetko ko vidi, i jasno je da koristi za skretanje pažnje”, smatra Marton.

- OGLAS -

Marton dodaje kako Dačićeve izjave ne idu zajedno s idejama koje Dačić, navodno predstavlja.

“Interesantno je da je Ivica Dačić deklarisani ljevičar. Nisam baš siguran da nacionalizam, koji on često ispoljava, ide zajedno sa idejama demokratske ljevice”, napominje Marton.

- Advertisement -

On ističe kako je Dačić je, ipak, bio portparol Slobodana Miloševića.

“Očito sve to ima snažan uticaj na političku orijentaciju ministra vanjskih poslova Vlade Srbije”, zaključio je Aleksandar Marton za Vijesti.ba.

Podsjećamo, Dačić je na predstavljanju projekta nevladine organizacije „Crime Stoppers Global Solutions“ upozorio da će se mnogi iz regiona koji su se borili na strani Islamske države vratiti sa fronta Bliskog istoka i sa sobom donijeti virus ekstremizma, koji je na području kakav je Balkan više nego zapaljiv.

Dačić tvrdi da su posebno Kosovo i BiH jedni od većih regrutnih centara za borce koji odlaze na Bliski istok da se bore na strani Islamske države. Dodaje da je upravo područje Balkana bilo plodno tlo na kojem je početkom 90-tih godina, tokom rata u BiH, posijano sjeme “islamskog ekstremizma”, imajući u vidu činjenicu da se u tom ratu borilo blizu 7.000 stranih boraca, mahom veterana iz Afganistana.

“Neki od njih ostali su u regionu i poslije sukoba, a sa njima je ostala i njihova neprihvatljiva i anticivilizacijska ideologija, pa su upravo odavde neki od uvezenih terorista učestvovali u napadima u Americi, Velikoj Britaniji, Španiji i Francuskoj”, kazao je Dačić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA