7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Zastupnici SDA kažu da mogu oboriti Vladu KS: Da nije pandemije mi bi to uradili (VIDEO)

Oni su presicu održali povodom odluke Ustavnog suda a vezano za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

Kažu da se trude da budu “izuzetno kooperativna opozicija”.

“Ne samo da kritikujemo već da predlažemo riješenja. Predložili smo više od 30 zaključaka u vezi s borbom sa pandemijom koronavirusa i činjenica je da je Vlada većinu tih zaključaka realizirala i drago nam je da je to tako”, kazao je Mahir Dević, predsjednik Kluba SDA u Skupštini KS.

- OGLAS -

On je kazao da se po pravilu zakoni donose u redovnoj proceduri osim kada za njihovo hitno donošenje postoje opravdani razlozi, te je naveo kako je problem ove Vlade da ne razumiju šta je razlog za hitnost, te da ne razlikuju hitnu sjednicu Skupštine KS od hitnog zakonodavnog postupka.

“Želimo da pošaljemo poruku Vladi i ministrici pravde i uprave KS Lejli Brčić da ne idu u ovu proceduru na ovakav način jer će Kanton dovesti u pravnu anarhiju jer Ustav kaže da se ovaj zakon ne može donositi po hitnom postupku. Tri ministra se nakon presude Ustavnog suda FBiH društveno neodgovorno ponašaju jer se u javnosti lažno predstavljaju. Tri ministarstva ne postoje i onemogućeno je izvršavanje ustavnih nadležnosti KS u tri vrlo važna resora”, rekao je Dević.

 

Obratio se i zastupnik Haris Zahiragić koji je kazao da je na snazi kočenje sistema i to najgore vrste.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA