16.6 C
Sarajevo
18.10.2024

Zastupnici SDP-a i PDP-a nisu preuzeli certifikate od CIK-a, najavljene krivične prijave

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH preuzeli su certifikate od članova CIK-a. Svio osim SDP-ovih zastupnika.

Naime, iz SDP-a su za Vijesti.ba rekli da smatrau da je  CIK doprinio neregularnosti ovog izbornog ciklusa, a posebno odbijanjem zahtjeva za ponovno brojanje glasova čime su dali pečat na besprizornu izbornu krađu.

– U zavisnosti od ponašanja CIK-a u narednim danima imamo namjeru podnijeti krivične prijave i protiv njih i protiv osoba u sekretarijatu CIK-a. U tim okolnostima apsolutno nema potrebe da od njih preuzimamo certifikate i slikamo se sa njima, rekao je Saša Magazinoviuć  za Vijesti.ba  

- OGLAS -

Predloženim dnevnim redom sjednice nakon davanja svečane izjave poslanika, uslijediće izbor predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Nakon izbora rukovodstva uslijediće izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

- Advertisement -

Poslovnikom je također definirano da, nakon što poslanici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

U novom sazivu iz SDA će imati devet poslanika, stranke okupljene oko bh. bloka deset, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet,  SBB dva, dok će po jednog poslanika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Iz Republike Srpske u Predstavničkom domu državnog parlamenta stranke i pojednici okupljeni oko SNSD-a će imati devet, te SDS i PDP-a po dva poslanika.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA