9 C
Sarajevo
23.09.2024

Zatražena vanredna sjednica Gradskog vijeća Bihać o situaciji s migrantima

Predstavnici Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK) na današnjoj su konferenciji za novinare u Bihaću istakli kako su zvanično od predsjedavajućeg Gradskog vijeća Bihać Davora Župe tražili održavanje vanredne sjednice o situaciji s migrantima i izbjeglicama, te da i dalje očekuju konkretno uključivanje nadležnih državnih institucija u rješavanje ove situacije.

– Poslali smo zvanični zahtjev za održavanjem vanredne sjednice, jer je vrijeme da sve stranke koje participiraju u Gradskom vijeću zauzmu zajednički stav, pa i da na taj način pošaljemo poruku državi da nam treba pomoći. Operativni štab Vijeća ministara BiH u proteklih godinu dana nije uradio ništa konkretno kako bi stabilizirao situaciju, što nam je najveća briga – rekao je predstavnik POMAK-a u Gradskom vijeću Bihać Dinko Bećirspahić.

Zastupnica u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) Ilda Alibegović podsjetila je na prošlosedmično saopštenje POMAK-a, u kojem je ponovo zatražen ozbiljniji angažman Vijeća ministara, Predsjednišva BiH i Federalne vlade.

- OGLAS -

– Od njih tražimo preuzimanje kontrole i nadzora nad privremenim prihvatnim kampovima na području (USK), sprečavanje nekontrolisanog vraćanja migranata i izbjeglica u Bihać iz Hrvatske, te adekvatnu kontrolu istočne granice BiH. Ne može rješenje biti propuštanje migranata i izbjeglica, njihovo nekontrolisano kretanje i dolazak samo na područje USK – dodala je Alibegović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA