11 C
Sarajevo
28.05.2024

Zdravstveni radnici u USK petominutnim štrajkom negodovali zbog kašnjenja plaća

Više od 2.000 zdravstvenih radnika u Unsko-sanskom kantonu (USK) današnjim petominutnim štrajkom upozorenja izrazilo je nezadovoljstvo zbog kašnjenja plaće za mart, odnosno nagomilanim problemima u sektoru zdravstva.
 
Privremeno finansiranje

Martovska plaća zdravstvenim radnicima u ovom kantonu još nije isplaćena zbog prestanka zakonskog važenja Odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, te skupštinskog neusvajanja Finansijskog plana i programa rada ove ustanove za 2021. godinu.

– Zdravstvenim radnicima nije isplaćena martovska plaća i to je osnovni razlog našeg okupljanja i upozorenja. Zamislite s čime se sve suočava osoblje na Covid odjelima u posljednje vrijeme i nakon svega što urade i vide, ne dobiju ni plaću koju su pošteno zaradili. Da ne govorim o nekim stimulacijama koje su ukinute još od Nove godine zbog Odluke o privremenom finansiranju – rekao je predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona Amir Rekić.

Dopredsjednik Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu USK Zlatan Kapo naglasio je i kako je ovim poslana jasna poruka zastupnicima u Kantonalnoj skupštini.

- OGLAS -

– Tražimo od njih da počnu raditi svoj posao i izglasaju finansijski plan i program Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, te nam napokon omoguće da dobijemo ono što smo itekako zaslužili. Oni su i više nego dobro i redovno plaćeni, pa je možda vrijeme da počnu razmišljati i o drugima – dodao je Kapo.

Jasno su definirani i najavljeni eventualni naredni postupci predstavnika sindikata zaposlenih u zdravstvu.

- Advertisement -

Vanredna sjednica Skupštine

– Zaista se nadamo da do toga neće doći, međutim mi ćemo morati radikalnije djelovati ukoliko se uskoro ništa konkretno ne uradi. Ne želimo ni razmišljati o generalnom štrajku u ovim okolnostima, međutim i to je jedna od opcija ukoliko se nastavi s ovakvim nedostojanstvenim tretmanom – kazao je doktor Amir Rekić.

O vanrednoj sjednici Skupštine USK na kojoj bi trebao biti usvojen finansijski plan i program rada Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i time omogućiti redovne plaće uposlenima u zdravstvu razgovara se već nekoliko dana, međutim još nije poznat njen zvanični termin održavanja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA