7 C
Sarajevo
22.09.2024

Zvizdić, Bevanda i Šarović sa radnom grupom EU za pordučje zapadnog Balkana

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i zamjenici predsjedavajućeg, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarali su danas u Sarajevu sa Radnom grupom Evropske unije za područje Zapadnog Balkana (COWEB).

Ponovio je posvećenost Savjeta ministara BiH procesu EU integracija, što je u prethodnih par godina bio jedan od prioriteta rada, te je kao rezultat toga BiH uspjela da, nakon dugogodišnjih blokada, ispuni sve obaveze na evropskom putu.

Dodao je da će trenutni saziv Savjeta ministara BiH do izbora novog saziva raditi u punom kapacitetu na ispunjavanju svih zadataka i aktivnosti koji se tiču evropskog puta Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Predstavnici EU su pohvalili dosadašnji tok reformi u BiH i postavili niz pitanja vezanih za trenutnu političko-ekonomsku situaciju i reformske procese u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su svi u BiH svjesni neophodnosti ubrzavanja reformskih procesa kako bi se osigurao kontinuirani napredak na EU putu.

- Advertisement -

Istakao je da bi se dodjeljivanjem kandidatskog statusa našoj zemlji u ovoj godini dao snažan podstrek provođenju reformi za dobrobit građana Bosne i Hercegovine, a aktivacija MAP-a bi dala dodatni doprinos miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Izrazio je zahvalnost institucijama EU i državama članicama na podršci koju su do sada pružile Bosni i Hercegovini u procesu integracija.

Sastanku su prisustvovali direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA