11.6 C
Sarajevo
20.10.2024

Bivši gradonačelnik Vladivostoka osuđen na 15 godina: Prijavio se za rat

Bivši gradonačelnik Vladivostoka Igor Puškarev, osuđen na 15 godina zbog korupcije, potpisao je ugovor s ruskim Ministarstvom odbrane i bit će poslan u zonu “specijalne vojne operacije”.  Navedenu informaciju potvrdio je njegov advokat Ruslan Omelčenko.

“Da, moj je klijent doista potpisao ugovor s Ministarstvom odbrane – prenosi ruski Kommersant riječi advokata. Okružni sud u Moskvi je 9. aprila 2019. proglasio Puškareva krivim za primanje i davanje mita, kao i za zloupotrebu položaja.”

Sud je utvrdio da je Puškarev od 2009. do 2015. u zamjenu za mito sprječavao druge kompanije da učestvuju u gradskim javnim pozivima. Izrečena mu je kazna od 15 godina zatvora u kaznenoj koloniji maksimalne sigurnosti uz novčanu kaznu od 500 miliona rubalja. 

- OGLAS -

Također mu je oduzeto pravo obnašanja javne dužnosti na razdoblje od 11 godina.

U januaru ove godine postalo je poznato da je još jedan bivši gradonačelnik Vladivostoka, Oleg Gumenjuk, također osuđen za korupciju, potpisao ugovor s Ministarstvom odbrane i otišao ratovati. Gumenjuk je obnašao gradonačelničku dužnost od 2019. do 2021. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA