12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Borbe za Rafah se intenziviraju, Izrael preuzeo granični pojas između Gaze i Egipta

Stanovnici Rafaha izvijestili su o intenzivnom artiljerijskom granatiranju i pucnjavi u četvrtak u gradu na krajnjem jugu Gaze nakon što je Izrael saopćio da je zauzeo strateški koridor na granici palestinske teritorije s Egiptom.

Izraelska vojska započela je svoj upad u Rafah početkom maja, uprkos međunarodnim prigovorima na sudbinu palestinskih civila koji se tamo skrivaju.

Udari tokom vikenda koji su izazvali požar i ubili desetine ljudi u kampu za raseljene, izazvali su val novih osuda, uključujući kampanju na društvenim mrežama pod sloganom “Sve oči uprte u Rafah” koju dijele desetine miliona korisnika.

- OGLAS -

Izrael, koji je više puta obećavao da će uništiti Hamas nakon što je palestinska militantna grupa napala južni Izrael 7. oktobra, objavio je u srijedu da su njegove snage zauzele 14-kilometarski koridor Philadelphi na granici Gaze i Egipta, za koji sumnja je korišten za šverc oružja.

Vojni glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari, objavio je da je Izrael preuzeo “operativnu kontrolu” nad uskim graničnim područjem, gdje je su trupe “otkrile oko 20 tunela”.

- Advertisement -

Egipat, dugogodišnji posrednik u sukobu koji je sve glasniji u svojim kritikama izraelske operacije, odbacio je tvrdnju o krijumčarskim tunelima koji prolaze ispod tampon zone.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA