8.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Borenović ide u Strazbur: Najavio da će glasati protiv ulaska Kosova u Vijeće Evrope

Predsjednik PDP Branislav Borenović učestvovat će na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu kao član delegacije BiH, na kojoj će jedna od najvažnijih tačaka biti izvještaj o aplikaciji Kosova za prijem u Vijeće Evrope.

– Prije svega, ako to uopšte treba da naglašavam, idem da glasam protiv prijema takozvane države u ovo tijelo. Uopšte stavljanje na dnevni red izvještaja je bruka i sramota, kršenje bazičnih demokratskih principa, međunarodnog prava, udar na suverenitet države članice UN i još jedan strašan presedan. 

Presedan koji se sutra može obiti o glavu mnogim evropskim državama i dovesti do novih geopolitičkih turbulencija – rekao je Borenović.

- OGLAS -

On je istakao da je “stavljanje na dnevni red izvještaja o aplikaciji Kosova za prijem u Vijeće Evrope, bez ispunjenih i najosnovnijih uslova iz međunarodnih sporazuma, nevjerovatan postupak”.

– Čak ni najosnovniji uslov, formiranje Zajednice srpskih opština, privremene prištinske vlasti odbijaju da ispune – poručuje Borenović, dodajući da je samo razmatranje prijema Kosova civilizacijski sumrak i da će jasno u Strazburu, u razgovoru sa parlamentarcima iz drugih evropskih zemalja, istaći ove stavove.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA