17.7 C
Sarajevo
28.10.2024

Borrell: Mir na Mediteranu “na ivici”

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Joseph Borrell u ponedeljak je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja mira na Mediteranu, rekavši da je situacija kao “na ivici”. 

“Mediteran je na ivici i znamo kakva je strašna situacija”, rekao je Borrell na devetom ministarskom forumu bloka, Uniji za Mediteran (UfM), u Barceloni, u Španiji.

Forum ima za cilj da se razgovara o različitim pitanjima u vezi sa mediteranskom regijom i najnovijom situacijom na Bliskom istoku, uključujući Gazu i Liban, saopćeno je.

- OGLAS -

Borrell je ukazao na pogoršanje sukoba u Libanu i na Zapadnoj obali, gdje je, kako je rekao, eskaliralo “smrtonosno nasilje”, uz “sekularne uzvratne napade koji su zahvatili cijeli region”.

Osudio je “ponovljena kršenja statusa quo” na vjerskim objektima u Al-Qudsu (Jerusalem) i upozorio na “rat koji se širi na Liban”.

- Advertisement -

Naglašavajući potrebu za stabilnošću, pozvao je na “trenutni prekid vatre preko Plave linije”, naglašavajući ulogu libanskih oružanih snaga i mirovnih snaga UNIFIL-a u održavanju mira.

Borrell je također izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog humanitarne krize u Gazi, nazvavši je “najakutnijom humanitarnom krizom od Drugog svjetskog rata”.

Istakao je neophodnost odlučnije akcije.

“Trebalo bi da izađemo sa ovog sastanka sa snažnijom posvećenošću da izvršimo pritisak kako bismo zaustavili ovu dramatičnu situaciju”, poručio je Borrell.

Naglasio je važnost implementacije rješenja o dvije države, napominjući da je tokom nedavne Generalne skupštine UN-a EU pokrenula “Globalnu alijansu za implementaciju rješenja o dvije države”.

Podsjetio je na izraelski napad na Iran tokom vikend navodeći da se dogodio “usred teških i rastućih regionalnih tenzija”.

“Od ključnog je značaja da koristimo sve naše kanale komunikacije da smanjimo ove tenzije i doprinesemo deeskalaciji”, dodao je Borrell.

Unija za Mediteran, međuvladina organizacija 43 države članice, osnovana je prije 15 godina nakon sporazuma iz Osla u duhu zajedničkog mira i prosperiteta za regiju Mediterana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA