20 C
Sarajevo
17.05.2024

Brnabić: Vučić je bio u “toj” Srebrenici i položio cvijet, a oni su pokušali da ga ubiju

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da sramna poruka ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Srbija “zaslužuju prezir” predstavlja upravo potvrdu onoga što je Vučić rekao prvog dana – da je rezolucija o Srebrenici usmjerena protiv Srbije i da je cilj da se Srbija osudi i traži ratna odšteta.

“Cilj je da se ponovi cijeli taj proces, ovdje su Srbija i srpski narod na stubu srama. Ovo je nešto što oni žele da prati generacije srpskog naroda i to rade ne zarad pomirenja i žrtava tog užasnog ratnog zločina, već zarad ratne odštete”, smatra Brnabić.

Ona je podsjetila da su predstavnici Srbije sa Vučićem na čelu sve vrijeme govorili da je rezolucija u Srebrenici u vezi ratne odštete, a ne sjećanja na žrtve genocida i davanje potrebnog pijateta.

- OGLAS -

“A evo sad čim su malo nervozni oko toga šta se dešava sa tom rezolucijom, jer se drugi put odgađa rasprava i glasanje. Oni su potpuno nesvjesno potvrdili da je Vučić od prvog dana bio u pravu i to je ono što je meni najzanimljivije u toj izjavi”, rekla je Brnabić za TV Happy.

Ona je upitala zbog čega to Vučić zaslužuje prezir, kada “poštuje Ustav Bosne i Hercegovine, za razliku od njenih ministara”.

- Advertisement -

“I onda Konaković kaže ovaj Vučić i ovakva Srbija zaslužuju prezir. A kakav to Vučić?! Ovaj koji poštuje Dejtonski mirovni sporazum, za razliku od njih?! Ovaj Vučić i ovakva Srbija koji poštuju Ustav te BiH čiji je on ministar, za razliku od njih, pošto i po Dejtonskom sporazumu i po Ustavu BiH o ovakvim stvarima odlučuje tripartitno Predsjedništvo BiH koje oni nisu čak ni konsultovali”, zaključila je Brnabić.

“Pritom, oni nešto imaju da spočitavaju Aleksandru Vučiću koji je pokazao pijetet za žrtve i poštovanje i bio u toj Srebrenici i položio cvijet. A šta su oni uradili? Pokušali da ga ubiju”, dodala je predsjednica Skupštine Srbije.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u razgovoru za N1 jučer je jasno naglasio kako rezolucija o Srebrenici “ne pravi pretpostavku, kako Vučić laže svjetsku javnost, za ratnu odštetu” i da će se njenim eventualnim usvajanjem odaslati “civilizacijska poruka svima koji negiraju genocid da to prestanu raditi i da se sjećamo 11. jula”.

Također, Konaković je poručio Vučiću i vodstvu Srbije da će upravo zbog njihovog pokušaja zaustavljanja usvajanje te rezolucije Bosna i Hercegovina će “na sve druge načine i dalje tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije”.

“Zaista ovakav Vučić i ovakva Srbija od nas ne zaslužuju ni trunku poštovanja”, poručio je šef bh. diplomatija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA