13.8 C
Sarajevo
19.09.2024

Budimpešta se priprema za “najveću poplavu decenije” / FOTO

Gotovo rekordna količina vode stići će s poplavom u Siget, gdje je prisutno više od pet stotina stručnjaka Državne uprave za vodne resurse, te se Mađarska priprema na najgore, kazao je glasnogovornik na kanalu M1. 

Prema najnovijim prognozama, svje je izvjesnije da će u Mađarsku stići vrlo velika količina vode, piše Telex.

O svemu se oglasio i Gergeli Karasoni, gradonačelnik Budimpešte. 

- OGLAS -

“Od danas, nivo pripravnosti za odbranu od poplava na svim dionicama Dunava u Budimpešti je na trećem nivou: najveći poplavni val decenije stići će u drugoj polovici sedmice”- napisao je gradonačelnik Budimpešte.

Mađarski premijer Viktor Orban učestvovao je na sastanku operativnog tima za zaštitu od poplava u Nacionalnom centru za upravljanje hitnim situacijama BM, rekao je Bertalan Havasi, premijerov šef za medije. 

- Advertisement -

Na sastanku su saslušani izvještaji čelnika svih državnih tijela uključenih u odbranu, a nakon procjene stanja utvrđene su zadaće koje će se odmah izvršiti. Odobreni su i planovi odbrane od poplava za iduće dane.

“Viktor Orban je izjavio: lični, tehnički i finansijski resursi potrebni za odbranu su dostupni” – rekao je Bertalan Havasi.

Nakon što je ciklona Boris donijela olujne kiše i katastrofalne poplave u dijelove Evrope, vlasti Budimpešte ništa ne prepuštaju slučaju.

Načelnik Glavne uprave za vode objavio je saopćenje u kojem daje stanovnicima upute kako da postupaju i kome da se obrate u slučaju poplava.

“Od 20 sati zatvaraju se donje obale Budima i Pešte. Parkirani automobili moraju biti uklonjeni do popodneva, u protivnom će biti odvučeni. Od utorka u zaštićeno područje Margit-szigeta moći će ulaziti samo vozila koja sudjeluju u obrani, a pješački promet bit će ograničen. Očekuju se saobraćajna ograničenja u III. okrugu na cesti Nánási-Királyok, gdje se gradi odbrambena linija visoka 4 metra”, naveli su.

U ovom trenutku, kako piše mađarski portal Telex, angažovano je 350 vojnika, koji rade na tome da ne dođe do katastrofe.

Zbog ozbiljnosti situacije, preduzeća i ustanove u mađarskoj prijestolnici već su započeli radove na zaštiti od poplava, objasnio je gradonačelnik Budimpešte.

“Budimpešti se približava najveća poplava decenije“, najavio je on.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA