10 C
Sarajevo
08.10.2024

Čengić upozorava na rizičnu lokaciju u Sarajevu: Ovo je potencijalno klizište

Općina Stari Grad Sarajevo, obavijestila je premijera Kantona Sarajevo, Federalnu upravu civilne zaštite, Kantonalnu upravu civilne zaštite i Opštinu Istočni Stari Grad o uočenim nasipima zemlje u Bistričkom potoku, kao i o premještanju stabala iskrčenog drveća u isti u vezi s gradnjom stambeno-poslovnog kompleksa “Trebević Hills” na Zlatištu, a u svjetlu trenutnih vremenskih prilika. 

Općina je pozvala ove nadležne institucije na zajedničko djelovanje kako bi se riješili ovi problemi.

“Na lokalitetu na kojem se gradi kompleks “Trebević Hills” iskrčena je velika površina drveća, a koji graniči s naseljenim područjem, što može povećati rizik od klizišta ukoliko nisu ispunjeni svi zahtjevi odgovarajuće struke. 

- OGLAS -

Također, nasipi zemlje unutar Bistričkog potoka, usljed obilnih padavina, mogu uzrokovati izlivanje vode. U tom smislu, Općina je uputila dopis nadležnim institucijama, ukazujući na potencijalne probleme i složenost situacije po pitanju nadležnosti, s obzirom na to da se gradnja odvija u RS, dok su potencijalno ugroženi objekti u blizini Bistričkog potoka smješteni na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Danas su predstavnici Općinske inspekcije, u suradnji s Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, izvršili uviđaj na licu mjesta. Nakon sagledavanja cjelokupne situacije, poduzet će se dalji koraci u skladu s utvrđenim nadležnostima.

- Advertisement -

U cilju zaštite života ljudi i imovine, zbog potencijalnog krčenja šume u području kamenoloma na Općini Stari Grad Sarajevo, obaviješten je i premijer KS Nihad Uk. Općina Stari Grad Sarajevo poduzet će dalje korake prema nadležnim institucijama.

Važno je napomenuti da Općina čisti dio Bistričkog potoka u Starom Gradu, ali to nije dovoljno da se spriječe katastrofe ukoliko se ne djeluje u Istočnom Starom Gradu” – saopćeno je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA