15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

CNN objavio snimak pogubljenja ukrajinskih vojnika: Rusi ih smaknuli nakon predaje

"Ako se vojnici predaju, ako jasno pokažu da su se predali, ako u rukama nemaju oružja - onda je pogubljenje po kratkom postupku ratni zločin"

CNN je objavio da su došli u posjed videosnimke na kojoj se vidi kako ruske snage nemilosrdno ubijaju ukrajinske vojnike koji su se predali. Snimak prikazuje Ukrajince koji hodaju stazom, a zatim padaju na tlo s rukama na glavi. Par sekundi kasnije, ukrajinski dron ih je snimio kako leže licem prema dole, nepomični.

Snimak je iz augusta, a nastao je tokom borbi u blizini Pokrovska u istočnoj Ukrajini i pokazuje pogubljenje trojice ukrajinskih vojnika koji su se predali. Ti incidenti su postali sve češći.

Izvori iz ukrajinske odbrambene obavještajne službe dali su CNN-u popis od 15 dokumentiranih slučajeva od zadnjih godinu dana u kojima su Rusi ubili ukrajinske vojnike koji su se predali, umjesto da ih uzmu kao zarobljenike.

- OGLAS -

Ured glavnog tužitelja Ukrajine istražuje 28 takvih incidenata od početka rata, u kojima su ubijena 62 ukrajinska vojnika. 

“Ako se vojnici predaju, ako jasno pokažu da su se predali, ako u rukama nemaju oružja – onda je pogubljenje po kratkom postupku ratni zločin” – rekao je Andrij Kostin, glavni ukrajinski tužitelj.

- Advertisement -

Nekoliko ruskih vojnika je zbog takvih zločina izvedeno pred sud. Naprimjer, ukrajinski tužitelji navode da je ruski bivši zatvorenik, pušten na slobodu kako bi se mogao boriti, u Zaporižji u januaru ustrijelio ukrajinskog vojnika dok je izlazio, podignutih ruku, iz rova u blizini Prijutne. Kao dokaz su priložili snimku iz drona.

Ukrajinska odbrambena obavještajna služba dala je CNN-u audio transkripte u kojima se vidi kako ruski zapovjednik, poznat kao “Turčin”, zapovijeda podređenom na terenu, “Maloju”, da ubije zarobljenike.

TURČIN: Sredite ih, je**** ih uništite, da ništa ne ostane.

MALOJ: Shvatam, razumijem.

TURČIN: Javite se kada ih sredite.

Izvor iz UN-a je rekao CNN-u kako se provodi istraga nad nekoliko takvih slučajeva očitih pogubljenja ukrajinskih vojnika. 

“Ima ih mnogo, postoji obrazac. To ukazuje na moguću naredbu. Ova ubistva su pojedinačni ratni zločini, a zajedno bi mogli predstavljati zločine protiv čovječnosti” – kazao je izvor za CNN.

Snimak pogubljenja vojnika možete pogledati ovdje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA