8.8 C
Sarajevo
20.10.2024

Čović: Lokalni izbori su završili na veličanstven način, zahvaljujući Plenkoviću lakše nam je nego ranije

Na Općem saboru HDZ-a Hrvatske u Šibeniku brojnim gostima se obratio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je kazao da je ovo prilika da se obilježe brojne pobjede HDZ-a u godini na zalaska.

“Krenulo je izborima za Sabor Republike Hrvatske, potom za Evropski parlament, naši lokalni izbori su završili opet na jedan veličanstven način. Teško da bi mi danas mogli da maštamo o EU i svojoj ravnopravnosti na prostoru BiH da nije HDZ-a i da nije ovako uvjerljive pobjede” – istakao je.

- OGLAS -

Istakao je da hrvatski narod u BiH podržava s 85 posto HDZ.

“Ali ono što moramo naučiti je da zajedništvo treba dalje graditi, jer smo i na ovim izborima osjetili da imamo problema unutar tog kapaciteta, kako nas ne bi naši prijatelji unutar HNS izlagali porazima u sredinama gdje je naša brojnost izjednačena s drugim narodom, ovaj put mislim na Žepče i Odžak, ali mislim da ćemo i ovaj put to završiti dobro” – naveo je.

- Advertisement -

Naglasio je da HDZ pobjeđuje u Stocu dvotrećinskom podrškom, da HDZ ima 16 vijećnika.

“Da nije bilo predsjednika Plenkovića, Hrvati u BiH ne bi mogli birati svoje predstavnike na svim nivoima vlasti. Zato jedno veliko hvala na ohrabrenju da mi izdržimo dole i uspjeli smo. Nama je danas mnogo lakše nego prije, jer Plenković kada dođe s evropskim dužnosnicima u Sarajevo kaže “ja ne idem u Predsjedništvo, jer tamo nemamo legitimno izabranog Hrvata”” – rekao je.

Čović je istakao da postoji dosta problema kada je u pitanju vlast u BiH.

“Pogotovo kad je u pitanju bošnjački i srpski narod. I tu je njihov narod vrlo jasno odgovorio. Nažalost, trojka koja je zajedno s nama u ime bošnjačkog naroda nije baš na pravi način praćena na ovim lokalnim izborima, kod srpskog naroda je to malo drugačije. Mi smo tu da budemo na središtu između jednih i drugih, da predvodimo EU put u BiH” – rekao je Čović.

Izrazio je na kraju nadu da će tokom naredne godine biti izmijenjen Izborni zakon.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA