17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Darko Petrović iz Tuzle osuđen na dvije godine zatvora zbog veličanja ratnih zločinaca

Prvostepenom presudom je sud Petroviću izrekao i sigurnosnu mjeru obaveznog liječenja od ovisnosti.

Darko Petrović iz Tuzle je osuđen na dvije godine zatvora zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Naime, Općinski sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu presudu za Darka Petrovića (47) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo “Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti” i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Prvostepenom presudom je sud Petroviću izrekao i sigurnosnu mjeru obaveznog liječenja od ovisnosti.

- OGLAS -

“Petrović je optužen da je u periodu od 31. marta do 27. maja 2024. godine na javnim mjestima, izlozima trgovinskih radnji, automobilima, frizerskom salonu, kao i na betonskom stubu na kojem se nalazi ploča Memorijalnog centra Kapija u Tuzli, znajući da su međunacionalni odnosi u FBiH složeni, pisao poruke na papirima i ljepio ih na ovim javnim mjestima, a kojima odobrava i veliča zločine počinjene u periodu rata prema konstitutivnim narodima u FBiH”, kazali su iz Tužilaštva TK.

Kako su dodali, u toku noći 26. maja 2024. godine, nakon što je dan ranije obilježena godišnjica masakra na Kapiji u Tuzli, na Memorijalnom centru Kapija je zalijepio dva papira sa ispisanim porukama kojima se veliča ovaj zločin, a što je kod većeg broja građana izazvalo uznemirenje, čime je javno izazivao narodnosnu mržnju i razdor.

- Advertisement -

Optuženom je sud produžio mjeru pritvora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA