11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

Dvojica vojnika ubijena u eksploziji autobombe u Iraku

Dvojica vojnika su ubijena i jedan oficir ranjen kada je parkirani automobil u ponedjeljak ujutru eksplodirao u zapadnoj iračkoj pokrajini Anbar, u regiji koja je nekada bila posljednje uporište Islamske države u toj zemlji, saopćila je iračka vojska.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za napad, ali su militanti Islamske države izveli niz napada otkako su izgubili kontrolu nad tom iračkom teritorijom u 2017. i okrenuli se pobunjeničkoj taktici “udari i bježi”.

Automobil je eksplodirao dok su vojnici vršili njegovu inspekciju na cesti koja vodi do oblasti Qaim u Anbaru, 300 kilometara zapadno od Bagdada i u blizini granice sa Sirijom.

- OGLAS -

– Potraga za terorističkim elementima koji su izveli ovu zločinačku akciju u toku je – navodi vojska u saopćenju.  

Irak je ponovo u septembru otvorio svoj granični prelaz Qaim sa Sirijom nakon što je osam godina bio zatvoren. Qaim se graniči sa sirijskim gradom Albukamalom, koji je također bio uporište Islamske države.

- Advertisement -

Islamska država osvojila je velike površine teritorije i u Iraku i u Siriji u 2014., proglašavajući kalifat u obje zemlje. Irak je proglasio pobjedu nad radikalnom grupom u 2017., a militanti su izgubili svoje posljednje teritorije u Siriji u ovoj godini, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA