11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Mračni detalji sa suđenja specijalcima: Svjedok kažnjen jer nije htio pričati

On je u banjalučkom Okružnom sudu kažnjen sa 3.000 maraka jer nije odgovarao na pitanja tužioca Živane Bajić, prethodno rekavši da se boji za svoj život i da ostaje pri onome što je ranije kazao. I na suđenju krajem novembra prošle godine je odbio da odgovara na pitanja, prenosi BIRN.

U ovom postupku sudi se bivšim specijalcima Goranu Parašu, Aleksandru Popoviću i Vladanu Maliću te civilu Olegu Bandi, koji se terete za pljačku transporta novca “UniCredit banke” na auto-putu Banjaluka – Gradiška.

Četvorka je dva puta osuđivana u Okružnom sudu Banjaluka zbog pljačke novca iz kombija agencije “Sector Security”, a obje presude ukinuo je Vrhovni sud Republike Srpske.

- OGLAS -

Posljednjom presudom bili su osuđeni na 40 godina zatvora, a nakon ukidanja Vrhovni sud je slučaj vratio na novo suđenje novom vijeću.

Nakon što je kažnjen, tužilac je pročitala njegovu izjavu koju je dao tokom istrage.

- Advertisement -

Tada je Janjuz priznao da je znao za pomenutu pljačku i da su to uradili optuženi, koji su kod njega sakrili zeleni audi, u kojem je bilo i oružje, te da je od Paraša za to dobio 5.000 eura.

Svjedok nije odgovarao kada ga je tužilac upitala da li je potpisao tu izjavu, a nije odgovorio ni sudiji Snježani Kudrić, koja ga je upozorila da za to može biti kažnjen i otvoreno upitala zašto ćuti, te da kaže koga se boji. Nakon toga mu je izrekla kaznu.

Branilac Jasminka Jovišević istakla je da je Janjuz u isto vrijeme bio i osumnjičeni i svjedok, a nije imao imunitet kada je dao izjavu. Janjuz je s Tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice za učešće u ovoj pljački i u prvostepenom postupku svjedočio je protiv optuženih. Osuđen je na zatvorsku kaznu od šest mjeseci, što je i odslužio.

Radnici agencije “Sector Security” koji su bili u transportu opljačkanog novca – Uroš Tolimir, Milorad Milutinović i Darko Stupar – danas su posvjedočili da je prije pljačke pukla guma na vozilu kojim su transportovali novac. Takođe, nisu mogli tačno reći šta je bilo s koferima u kojima je bio ukradeni novac.

Zbog toga je njihovim iskazima prigovorila advokat Jovišević.

“Na transportu novca i obezbjeđenju ‘UniCredit banke’ su radili ljudi koji nisu obučeni. Riječ je o konobarima, auto-mehaničarima, koji su za sedam dana završili obuku. Pitanje je da li bi mogli pratiti sebe, a kamoli novac”, dodala je Jovišević.

Naglasila je da ti radnici koji su svjedočili ne znaju ili neće da kažu kako izgleda “blinda” i šta je s koferima iz kojih je, prema optužnici, uzet novac.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA