11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Papa će u Japanu tražiti zabranu nuklearnog oružja

Papa Franjo napustio je Tajland u subotu nakon trodnevne posjete  i uputio se prema Japanu, gdje će posjetiti Hirošimu i Nagasaki u sklopu kampanje protiv nuklearnog oružja.

Sa papom je na aerodromu bila sestra Ana Rosa Sivori, njegova rođaka koja je radila u tajlandskim školama više od 50 godina, i koja je bila prevodilac tokom papine posjete.

Papa Franjo vodio je misu za malu katoličku zajednicu u većinski budističkom Tajlandu i govorio protiv trgovine ljudima i seksualne eksploatacije žena, prenosi Hina.

- OGLAS -

Očekuje se da će papa u Japanu fokus staviti na svoju antinuklearnu kampanju, pogotovo u nedjelju, kada će posjetiti Hirošimu i Nagasaki.

Oko 400 hiljada ljudi umrlo je odmah nakon što je američka vojska bacila atomske bombe na ta dva grada, kako bi okončala Drugi svjetski rat, ili kasnije od posljedica radijacije.

- Advertisement -

Traži potpunu zabranu nuklearnog oružja

Papa će se susresti s preživjelima, pomoliti se i pročitati poruku o nuklearnom oružju kod epicentra eksplozije u Nagasakiju.

Nakon toga će posjetiti Memorijalni park mira u Hirošimi, dok će se u Tokiju susresti s osobama koje su doživjele nesreću u nuklearnoj elektrani Fukušima 2011.

Papa se zalaže za potpunu zabranu nuklearnog oružja, a 2017. je poručio kako ih zemlje ne bi trebalo da posjeduju ni kao sredstvo odvraćanja napada.

Kao mladi sveštenik, papa je želio da bude misionar u Japanu, te će se susresti sa sve malobrojnijim “skrivenim hrišćanima”, potomcima japanskih hrišćana koji su od početka 17. vijeka u tajnosti praktikovali svoju vjeru sve dok 1873. hrišćani nisu dobili slobodu ispovijedanja vjere u Japanu.

U Japanu, većinom budističkoj i šintoističkoj zemlji, hrišćani čine oko jedan odsto od ukupno 126 miliona stanovnika.

Katolika je oko 536 hiljada, a hrišćani su natprosječno zastupljeni u japanskoj eliti, čiji su pripadnici nerijetko pohađali katoličke privatne škole, bez usvajanja religije.

Dva japanska premijera bili su katolici: Takaši Hara, koji je bio premijer od 1918. do 1921, te trenutni ministar finansija Taro Aso, koji je bio premijer od 2008. do 2009.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA