17.7 C
Sarajevo
21.07.2024

Zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić u bjekstvu, osumnjičen za više krivičnih djela

Navedenu istragu Tužilaštvo BiH provodi zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, dok je u realizaciju aktivnosti lišenja slobode uključena Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Na području Bosne i Hercegovine provedena je operativna akcija kojom je upravljala SIPA pod nadzorom Tužilaštva BiH, a zbog više krivičnih djela.

Po naredbi Tužilaštva BiH, lišeni su slobode pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje, Milović Blagoje i državljanin BiH i Hrvatske, Bago Ivica, zbog krivičnih djela “Organizirani kriminal”, “Nedopušten promet akciznih proizvoda”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i drugih krivičnih djela.

Navedenu istragu Tužilaštvo BiH provodi zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, dok je u realizaciju aktivnosti lišenja slobode uključena Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

- OGLAS -

Istragom je, pored drugih lica, obuhvaćen i zamjenik direktora SIPA-e, Galić Zoran, zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela: “Primanje dara i drugih oblika koristi” i “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Također, postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznato lice, iz gore navedenih institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Zoranu Galiću dostavilo informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinilo krivično djelo “Povreda tajnosti postupka” te će Tužilaštvo BiH, zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, sprovesti istragu kako bi identifikovalo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedeno lice.

- Advertisement -

Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija, dana 8. 7. 2024. godine, u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine te pobjegao u Republiku Hrvatsku, gdje se i sada nalazi.

Istraga u ovom predmetu korupcije visokog nivoa se nastavlja dalje, a sprovodi se uz direktnu podršku EUROPOL-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA