3 C
Sarajevo
27.04.2024

Cvijanović optužila Izetbegovića da je 90-ih dočekao “hiljade islamskih ekstremista”, a da su milijarde dolara uložene za radikalizam

Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u uvodnom izglanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS govorila je o “balkanskom islamskom ekstremizmu” u kojem značajnu ulogu, kako kaže, ima BiH.

Optužila je i prvog predsjednika RBiH Aliju Izetbegovića da je hiljade “islamskih ekstremista” dočekao 90-ih te da je dobijao “milijarde dolara od “muslimasnkih zemalja i organizacija s najmerom širenja radikalizma.”

Pročitala je kako je ISIS tokom rata u Sriji, govorio da se sredstva trebaju prebacivati preko BiH jer je sigurnija za to. Iznijela je i optužbe da je nekoliko islamskih vjerskih službenika igralo vodeću ulogu u regrutovanju za ISIS. Spomenula je Nusreta Imamovića i Bilala Bosnića, koji nisu članovi Islamske zajednice u BiH, a potom je nastavila o ulozi Izetbegovića u širenju radikalizma.

- OGLAS -

“Kolaps islamske države nije značio i raspad balkanskog islamističkog ekstremističkog pokreta. BiH ima sopstveni islamski pokret odgojen na domaćem terenu, kako pišu strani stručnjaci, koji je uveliko rezultat života i djelovanja prehtodnih lidera čak i Izetbegovića koji je 90-ih godina svesrdno pozdravio dolazak u BiH hiljade islamskih ekstremista iz Sjeverne Afrike, Bliskog Istoka, Južne Azije, kao što je svesrdno dočekao dotok milijardi dolara od muslimanskih donatorskih zemalja i islamskih misionarskih oraganizacija s namjerom širenja ekstremnih formi, dakle radikalizma”, kazala je Cvijanović.

Tražila je od institucija i agencija RS da redovno izvještavaju o bezbjednosnim prilikama i da one upozoravaju, a ne političari koji nisu stručnjaci iz ove oblasti.

“Imali smo u posljednjem periodu priliku da gledamo kako se odvijaju antisemitski pokreti u FBiH te a pripadnici Armije RBiH bnude svoje usluge Hamasu za što su dobijali velike aplauze. To su stvari o kojima želimo da na MUP i Ministarstvo bezbjednosti obavještavaju u upozoravaju”, kazala je Cvijanović.

U uvodnom obraćanju Cvijanović je govorila i o tome da je članstvo BiH u UN-u upitno.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA