15 C
Sarajevo
27.07.2024

Da li cijena stanova raste ili se trenutno smanjuje?

Cijene nekretnina u Kantonu Sarajevo su u stagnaciji i očekuje se da će takav trend biti nastavljen u narednom periodu. Najskuplje lokacije su Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo, a najjeftinije Hrasnica i Hadžići.

Boris Marić iz agencije za nekretnine “Prostor” kaže za Klix.ba da situacija s cijenama stanova stagnira u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Trendovi i ekonomska situacija u okruženju će se i u narednom periodu reflektovati i na naše tržište. Cjenovna osjetljivost onih najtraženijih stanova je uvijek niska. Ono što je izrazito traženo, i ako dođe do pada cijena, te lokacije će najkasnije taj pad osjetiti. A, ono što je najmanje traženo bit će prvo na udaru ako dođe do pada cijena”, kaže Marić.

- OGLAS -

Kako kaže, skloniji je mišljenju da će u narednom periodu prije doći do blage korekcije prema dole, nego do rasta cijena.

“Ekonomsko okruženje u inostranstvu, od kojeg ovisi naša privreda, prilično ide prema dole i očekivati je da će i nas to zakačiti”, mišljenja je Marić.

- Advertisement -

Kada je u pitanju iznajmljivanje nekretnina, Marić nam kaže da u ovom segmentu nisu zabilježene turbulencije s cijenama u posljednje vrijeme.

Najtraženije lokacije su na području općina Novo Sarajevo i Novi Grad.

“Kad kažem Novi Grad mislim prvenstveno na dio koji se naslanja na Novo Sarajevo. Novi Grad i Novo Sarajevo, dio uz tramvajsku prugu, to su najskuplje lokacije u Kantonu Sarajevo”, kaže Marić.

Prema njegovim informacijama, naselja u kojima su stanovi najtraženiji su Grbavica, Pofalići, Kovačići, Hrasno, Socijalno, Dolac Malta i Otoka.

Tarik Musabegović iz My Space agencije ima slične informacije o najtraženijim lokacijama.

“I dalje su to Novi Grad i Novo Sarajevo. U tim opoštinama ima sve što je potrebno za život – parkovi, parkinzi, škole, medicinske ustanove… Grbavica je najtraženije naselje, a tu su i Kovačići, Pofalići, Čengića Vila, Malta…”, kaže nam Musabegović.

Kad su u pitanju cijene kvadrata u tim naseljima, Musabegović kaže da je za starogradnju potrebno izdvojiti minimalno četiri hiljade KM, a za novogradnju oko pet hiljada, u nekim dijelovima i više.

Najskuplje i najjeftinije lokacije

Kada su u pitanju najjeftinije lokacije, Marić i Musabegović su saglasni da su to Hrasnica i Hadžići.

“Vogošća definitivno više ne spada u tu kategoriju, tu je kvadrat veći od tri hiljade. Potražnja van grada je značajno slabija. Mi očekujemo da će Hrasnica dobiti na značaju izgradnjom tramvajske pruge i tu će sigurno biti povećana potražnja”, kaže nam Marić.

Musabegović dodaje da su Alipašino Polje i Švrakino Selo najjeftinije gradske lokacije, ali da se i na Šipu može naći novogradnja za cijenu između 3.500 i 4.000 KM. Kad su u pitanju Hrasnica i Hadžići, saglasan je da su to najjeftinije lokacije i kaže da se cijene novogradnje u tim mjestima kreću između 2.500 i 2.600 KM. Dodaje i da je novogradnja nešto jeftinija na Ilidži gdje se cijena kreće oko četiri hiljade KM.

Kad su u pitanju najskuplje lokacije, Marić i Musabegović imaju različite informacije.

Marić kaže da opština Centar već godinama nije najskuplja već da su to Novo Sarajevo i Novi Grad, dok Musabegović tvrdi da je Centar i dalje broj 1, a da su iza njega Stari Grad i Novo Sarajevo.

“Najskuplja opština je Centar, a tu su i Stari Grad i Novo Sarajevo. U Centru za novogradnju nema ispod sedam hiljada KM po kvadratu, a kad je u pitanju starogradnja cijena kvadrata je između 5 i 6 hiljada KM. Crni Vrh i Odobašina su trenutno najskuplje lokacije, cijena je oko osam hiljada KM po kvadratu”, kaže nam Musabegović.

S druge strane, Marić kaže da Centar godinama nije najskuplji i navodi neke od razloga.

“Centar je već unazad par godina izgubio epitet najskuplje lokacije. Neki od razloga su saobraćaj, parking prostor, zelene površine itd. Tradiocionalni centar i poslovni i bilo koji drugi se pomjerio prema Ilidži, većinom je to oko Novog Sarajeva”, kazao nam je Marić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA