14 C
Sarajevo
22.09.2024

Deficit RS veći za 22 miliona KM od prikazanog

Deficit RS u prošloj godini veći je od prikazanog za 22 miliona maraka. Utvrdila je tako Glavna služba za reviziju zbog čega je dala Mišljenje sa rezervom na Konsolidirani godišnji izvještaj za korisnike entitetskog budžeta za prošlu godinu.

Deficit budžeta RS na kraju protekle fiskalne godine iznosio je 320 miliona KM. U godišnjem finansijskom izvještaju Vlada je, međutim, iskazala manji deficit na šta je ukazala i Glavna služba za reviziju dajući zbog toga Mišljenje sa rezervom za finansijsku usklađenost.

“Ukupan deficit iskazan u Periodičnom izvještaju o izvršenju budžeta u iznosu od 300.555.433 KM je potrebno korigovati na više za 22.209.469 KM, po osnovu manje iskazanog deficita u Izvještaju o izvršenju po računovodstvenim fondovima u iznosu od 22.010.893 KM i manje iskazanih tekućih rashoda na fondu 02 u iznosu od 198.576 KM” – naveli su iz Glavne službe za reviziju.

- OGLAS -

Ukupni deficit korisnika budžeta je i veći ako mu se dodaju minusi koje su ostvarile jedinice lokalne samouprave, upozorava predsjednica Odbora za reviziju u NSRS-u. Osim što je deficit iskazan manjim za 22 miliona KM, revizijom su, podsjeća, ustanovljeni i drugi propusti među kojima su i propusti u trošenju sredstava namijenjenih javnim investicijama.

“Od 91 milion koliko je dodijeljeno nosiocima projekata, samo 61 milion je na neki način opravdano, a 30 miliona apsolutno nije opravdano. Takođe Vlada je dodjeljivala sredstva što dobavljačima, izvođačima radova, ali tako i direktno na račune nosiocima projekta” – navodi Mirjana Orašanin, predsjednica Odbora za reviziju NSRS.

- Advertisement -

Stanje sa nivoom deficita pokazuje da se nivo potrošnje javnih sredstava mora zaustaviti i vlast pozabaviti uštedama.

“Po Zakonu o budžetu RS, lokalne opštine i dugovi koje su oni u toj godini napravili nisu uključivani u ukupan ukupan iznos deficita. On bi bio i veći ako se uključi. Ali ono što je bitno reći je da je taj iznos praktično 10 posto budžeta. Imati deficit neplaćenih računa, neizmirenih obaveza na nivou 10 posto godišnje jedne zemlje ili entiteta je nedopustivo” – ističe ekonomista Zoran Pavlović.

Deficit se godinama unazad pokriva zaduženjima. No, takvo stanje ponavljaju sagovornici BHRT-a, samo dodatno povećava minuse u budžetu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA