10.5 C
Sarajevo
29.09.2024

Denis Bećirović odao počast žrtvama genocida u Srebrenici: Naš cilj je prevencija, da se takvo zlo više nikada i nigdje ne ponovi

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici. Sa Bećirovićem u društvu bio je i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović položio je danas cvijeće na spomenik u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari i odao počast žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Nakon toga je obišao tabute 14 žrtava genocida koje će biti ukopane sutra na kolektivnoj dženazi u Potočarima, a koji se nalaze u nekadašnjoj Fabrici akumulatora.

- OGLAS -

“Danas sam ovdje da još jednom iskažem poštovanje žrtvama genocida i uskoro se priključujem i ‘Maršu mira’. Prvi put komemoraciju žrtvama genocida imamo nakon usvojene Rezolucije o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici”, poručio je Bećirović.

Kako je kazao, osim što će sutra u Potočarima biti održana komemoracija, prvi put će u sjedištvu Ujedinjenih nacija u New Yorku također biti održana komemoracija.

- Advertisement -

“Implementaciju Rezolucije o počinjenom genocidu u Srebrenici više niko ne može zaustaviti. Ove godine to organizuje naša stalna misija u New Yorku, a od iduće godine to preuzima generalni sekretar Ujedinjenih nacija i Sekretarijat UN-a. To je najbolji pokazatelj u tome da istina sve više prodire širom svijeta i da oni koji su govorili da ova Rezolucija nije prošla ili nije usvojena, tek će u narednim godinama da vide njene efekte. Ova Rezolucija ne postoji zbog toga da bismo se mi bilo kome svetili. Naše poruke su poruke mira i uvažavanja, ali svi moraju da prihvate činjenicu da je ovdje počinjen genocid i da postoje presude najviših svjetskih sudova o tome”, istakao je Bećirović.

Naglasio je da s jedne strane “imamo negatore genocida, ali mi koji se borimo za istinu, bit ćemo još uporniji u narednom periodu, prenosi Anadolu.

Također, Bećirović je proučio fatihu za 14 žrtava čiji ukop i dženaza će biti obavljena sutra.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Među bijelim nišanima je i 14 novoiskopanih mezara u koje će 11. jula biti spušteni posmrtni ostaci novoidentifikovanih žrtava genocida. Bit će ukopani pored očeva, braće, amidža…

Među 14 žrtava koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi ove godine nalaze se i dva brata i maloljetnik.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 28 godina nakon njegove smrti, ekshumirani su tek prošle godine, u maju 2023. godine.

Ubijen je u julu 1995. godine na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na području općine Srebrenica. Bit će ukopan uz svoga brata Hazima koji je ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će za sada biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Imao je 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Ove godine će zajedno biti ukopani braća Efendić – Hasib i Ćamil. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, Kula i Potočara i to 2011. i 2006. godine. Oni će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata Edhema koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

U Komemorativnom centru u Tuzli se nalaze posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice još uvijek nisu dale svoju saglasnost za ukop, uglavnom zbog nekompletnosti tijela.

Za više od hiljadu žrtava genocida još uvijek se traga.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA