18 C
Sarajevo
18.05.2024

Djevojčica iz Gaze (6) pronađena mrtva nakon što je njen poziv upomoć obišao svijet

Šestogodišnja djevojčica koja je nestala prošlog mjeseca u gradu Gazi pronađena je mrtva, zajedno sa nekoliko njenih rođaka i dvojicom bolničara koji su je pokušali spasiti.


Hind Rajab je bježala iz grada sa svojom tetkom, amidžom i tri rođaka kada se činilo da se automobil kojim su putovali susreo licem u lice s izraelskim tenkovima i našao pod vatrom.


Audio snimci razgovora između Hinde i operatera hitne pomoći sugerišu da je šestogodišnjakinja jedina ostala živa u automobilu, skrivajući se od izraelskih snaga među tijelima svojih rođaka.Njene molbe da je neko spasi prekinule su se kada je telefonska linija prekinuta usred zvuka još pucnjave.

- OGLAS -


Bolničari iz Palestinskog Crvenog polumjeseca (PRCS) uspjeli su u subotu doći do područja, koje je ranije bilo zatvoreno kao aktivna borbena zona.


Pronašli su crni automobil Kia u kojem je putovala Hind – vjetrobransko staklo i kontrolna ploča su razbijeni u komade, a rupe od metaka razbacane po boku.

- Advertisement -

Jedan bolničar rekao je novinarima da je Hind među šest tijela pronađenih u automobilu, a sva su pokazivala znakove pucnjave i granatiranja.


Nekoliko metara dalje bili su ostaci drugog vozila – potpuno izgorjelog, a motor mu se izlio na tlo. Ovo je, kaže Crveni polumjesec, vozilo hitne pomoći poslano po Hind.


Bolničari – Yusuf al-Zeino i Ahmed al-Madhoun – poginuli su kada su izraelske snage bombardovale vozilo hitne pomoći, navodi organizacija.


U saopćenju, PRCS je optužio Izrael da je namjerno gađao vozilo hitne pomoći, čim je ono stiglo na mjesto događaja 29. januara.


“[Izraelska] okupacija je namjerno gađala posadu Crvenog polumjeseca uprkos prethodnoj koordinaciji kako bi se omogućila hitna pomoć da stigne na mjesto događaja kako bi spasila Hinda”, navodi se.


PRCS je za BBC rekao da je bilo potrebno nekoliko sati da koordinira pristup sa izraelskom vojskom, kako bi se hitna pomoć poslala Hind.


Ratna pravila kažu da medicinsko osoblje mora biti zaštićeno, a ne ciljano u sukobu, te da se povrijeđenima mora pružiti medicinska njega koja im je potrebna – u najvećoj praktičnoj mjeri i sa najmanjim mogućim odgađanjem.


Izrael je ranije optužio Hamas da koristi kola hitne pomoći za prevoz oružja i boraca.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA