10 C
Sarajevo
18.05.2024

Jerusalemski rabin optužen za porobljavanje 30 žena dobio blagu kaznu rada u zajednici

Jerusalemski rabin optužen za porobljavanje 30 žena u kultnom domu nazvanom “kuća užasa” izjasnio se krivim za manje optužbe u zamjenu za blagu kaznu rada u zajednici i novčanu kompenzaciju svojim žrtvama, navodi se u izvještajima.

Aharon Ramati je bio optužen za porobljavanje, manji napad i ometanje pravde, između ostalih optužbi, ali je postigao sporazum o priznanju krivice za “držanje ljudi u uslovima sličnim ropstvu”, navodi YNetNews.

Izrečena mu je blaga kazna od samo devet mjeseci društveno korisnog rada i 34.000 dolara odštete koje duguje njegovim žrtvama – a dogovor postignut je nakon što je 11 žena odbilo svjedočiti protiv Ramatija jer su bile previše traumatizirane da bi se suočile s njim.

- OGLAS -

Slučaj je dospio na naslovne strane u Izraelu nakon Ramatijevog hapšenja 2020. godine, a policija je rabina označila kao “vođu kulta” koji je koristio nasilje, zastrašivanje i priče o vječnom prokletstvu da indoktrinira i kontroliše svoje žrtve.

„Morali su od njega tražiti dozvolu za sve i konsultovati ga oko svake jednostavne akcije“, rekla je policija za Times of Israel nakon hapšenja.

- Advertisement -

Ramati je počeo da okuplja žene oko sebe 2008. predstavljajući se kao prosvijećeni vjerski vođa koji je znao “pravi put” do spasenja, prenio je YNet.

Pozvao je žene da žive u svom domu, koji je preimenovao u “Be'er Miriam Seminary”, gdje su živjele na madracima koji su se rasprostrli kroz tri spavaće sobe, nisu imali toplu vodu i imale generalno loše uslove za život.

Ramati se preselio u susjednu kuću kako su redovi njegovih sljedbenika rasli. U nekim trenucima, više od 30 žena je živjelo u skučenim okvirima kuće, a neki izvještaji govore da je tamo živjelo čak 50 žena zajedno s djecom, prema tužiocima.

Rabin je ženama naplaćivao oko 220 dolara mjesečno za krevet u kući, ili oko 170 dolara mjesečno da dijele dušek sa drugom stanovnicom, navodi YNet.

Dok su bile u kući, žene su pohađale svakodnevne časove gdje ih je Ramati podučavao svojim učenjima – što je uključivalo odricanje od svih ličnih želja da usmjere svoju energiju ka duhovnosti.

Ramati je popunio prazninu lične odgovornosti za njih, tvrdili su tužioci, donoseći sve odluke umjesto njih i zauzvrat uzimajući velike dijelove njihove plate sa poslova na kojima su radili van nastave.

Da bi kontrolisali žene, tužioci su rekli da ih je Ramati uplašio govoreći im da će se suočiti sa užasnom štetom od strane sila sa drugog svijeta ako ga ne poslušaju, izolovao ih od njihovih porodica i okrenuo žene jedne protiv drugih.

Jedna uobičajena kazna u kući bila je prisiljavanje žena da spale prste u vatri kako bi “simulirale pakao”, izvještava Times of Israel, ili ih tjeralo da jedu ljute papričice.

Glasine o Ramatijevom ponašanju okružuju ga godinama.

Prvi put je uhapšen 2015. godine, ali je pušten nakon što je nekoliko članova njegove grupe svjedočilo u njegovo ime.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA