15.5 C
Sarajevo
27.09.2024

Dobra vijest za onkološke pacijente: ZZO KS će obezbijediti pet miliona KM kako bi se umanjile liste čekanja

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) će obezbijediti dodatnih pet miliona KM kako bi se umanjile liste čekanja za onkološke pacijente u KS – istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Vladi KS.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je rekao da je Vlada KS na današnjoj sjednici pronašla modus za rješavanje aktuelnih problema i izazova sa kojima se suočavaju onkološki pacijenti. 

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović je naglasio da se do rješenja, odnosno interventne mjere došlo u saradnji sa predstavnicima udruženja onkoloških pacijenata, te Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Izrazio je nadu da će svi onkološki pacijenti sa područja KS, koji se mjesecima nalaze na listi čekanja Federalnog fonda solidarnosti, vrlo brzo dobiti propisani lijek.

- OGLAS -

Duge liste čekanja formirane su godinama, kako je rekao direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Muamer Kosovac, a sve je eskaliralo u protekloj godini gdje je najduža lista čekanja u KS.

“Pokušali smo pronaći način usklađen sa zakonom kako bi pomogli tim pacijentima. Vlada KS  je donijela protokol o prioritetnoj listi ljekova da interventno pomognemo pacijentima koji se liječe od najtežih oboljenja”, rekao je Kosovac.  

- Advertisement -

Prilikom sačinjavanja tog dokumenta, kako je dodao, komunicirali su sa udruženjima pacijenata, kao i sa ljekarima sa onkologije koji poznaju stvarne potrebe pacijenta. Naglasio je da će se Prioritetni program lijekova realizovati na teret sredstava Zavoda u ukupnom iznosu od pet miliona KM za 2024. godinu.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i dopredsjedavajući Skupštine KS Vibor Handžić, te zastupnici Belma Kapo i Aljoša Čampara koji su ujedno delegati u Domu naroda Federalnog parlamenta ispred KS, a pokrenuli su izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju kako bi se trajno riješio problem listi čekanja onkoloških pacijenata na lijek. Zakonska izmjena treba omogućiti i da kantonalni zavodi učestvuju u lječenju tih pacijenata kada to adekvatno ne može uraditi Federalni zavod.

“Mi očekujemo u oktobru sjednice Zastupničkog i Doma naroda Federalnog parlamenta i vjerujemo da će se usvojiti naš prijedlog. Razgovarali smo i sa premijerom Federacije BiH, a ministar finansija je nekoliko puta rekao da Fond solidarnosti nije zaključana stavka. Iduće godine su planirana dodatna sredstva finansiranja. Mi ćemo intenzivno raditi na jačanju Fonda solidarnosti na nivou Federacije. Ovo je interventna mjera, program koji će omogućiti da čim prije pacijenti iz Kantona Sarajevo, kojih ima najviše na listi čekanja, dobiju prava na lijek”, istakla je Kapo.

Pozvala je sve kantone u Federaciji koji imaju finansijska sredstva, da postupe kao Kanton Sarajevo, da naprave prioritetne programe na koje će staviti lijekove koje čekaju pacijenti jer lista lijekova Fonda soludarnosti datira iz 2019. godine.

“Na toj listi lijekova su citostatici. Potrebno je čim prije zanoviti listu lijekova, citostatika jer na taj način ćemo sigurno pomoći rješavanju problema pacijenata i iz drugih kantona. Radi se o solidarnosti svih nas i svih kantona. Komisija koja je napravila program je isključivo bila stručna komisija i zahvaljujem se stručnom timu Klinike za okologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, koja je napravila program na osnovu svih podataka koje oni imaju. Program će se i dalje unapređivati jer smo mi čvrsto opredijeljeni da svaki pacijent mora imati pravo na lijek”, navela je Kapo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA