13.8 C
Sarajevo
03.05.2024

Dodik govorio o Dobrovoljačkoj i izrekao niz suludih tvrdnji

Delegacija iz RS odlučila je danas, kako su saopćili, održati mirnu šetnjom u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Tim činom, uz polaganje cvijeća i vjerskim pomen, obilježit će 32 godine od onoga što nazivaju zločinom nad pripadnicima bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS tvrdi da je 2. i 3. maja 1992. poginulo i ubijeno najmanje 28 pripadnika ЈNA. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić rekao je da za to niko nije odgovarao.

- OGLAS -

Povodom ovog okupljanja oglasio se i predsjednik RS Milorad Dodik koji je tu priliku iskoristio da izrekne niz suludih tvrdnji, između ostalih i onu da je “tadašnje muslimansko rukovodstvo bilo na na sve spremno samo da ostvare svoj san o stvaranju muslimanske BiH u srcu Evrope”.

Za njega je, kako je rekao Srni, “još tužnije i poraznije da nijedan od tih zločina nije dobio sudski epilog, što potvrđuje da neustavne i nelegalne pravosudne institucije od samog svog osnivanja nametanjem od visokog predstavnika, predstavljaju instrument bošnjačke i politike međunarodne zajednice usmjeren protiv Srba u BiH”.

Dodik je rekao da su “nevini ljudi u Dobrovoljačkoj ulici ubijeni ponovo kada je istraga u ovom, kao i u nizu drugih predmeta zataškana iako je očigledna odgovornost muslimanskog političkog i policijskog rukovodstva, podsjetivši na sramni potez tadašnjeg stranog tužioca Džuda Romana, koji je 2012. godine, mjesec prije odlaska sa dužnosti, donio odluku da obustavi istragu protiv 14 lica osumnjičenih za ovaj zločin”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA