18.8 C
Sarajevo
13.09.2024

Dodik hvalio direktora CIA-e: “Vispren i nije babaroga, Republika Srpska nikada nije imala plan za secesiju”

Predsjednik Republike Srpske ponovio je da RS ne provodi plan secesije, a osvrnuo se i na posjetu direktora CIA-e Wiliama Burnsa Sarajevu i regionu, kojeg je nazvao visprenim.

“Meni je posle 20 godina na najvišim funkcijama, jasno, znam šta je spin. Svi skupa smo srozali povjerenje u medije, da malo ko može da vjeruje u špekulacije. Nakon posjete direktora CIA-e ima samo jedan manipulativan pogled koji dolazi iz Sarajeva. I ovaj put pozdravljam činjenicu što je direktor CIA-e imao u Sarajevu, upoznati smo s razgovorima koji je imao tamo”, kazao je Dodik.

Naglasio je da podržava teritorijalni integritet BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

- OGLAS -

Da, podržavamo teritorijalni integritet BiH u skladu s Dejtobskim sporazumom. To smo tako i rekli, obično se to sa Dejtonskim sporazumom briše, pa i u nekim našim medijima, opoziciji. RS nema plan za secesiju. Nije nikada imala plan za secesiju, RS je odlučna da brani svoju političku autonomiju. RS smatra da ako nije održiva BiH po Dejtonu da je bolje da se mirno razdružimo“.

Dodik je ponovo kazao da “RS nema plan o secesiji, ali da ima plan da brani ustavnu poziciju RS”.

- Advertisement -

“Ovdje ne stanuje nikakav plan o secesiji. Imamo plan da branimo našu ustavnu poziciju. Mi ostajemo na bazi napisanog slova Dejtona, borićemo se i dalje. Kao što je fino rekao direktor CIA-e da za stanje u BiH nije odgiviran samo Dodik već sve tri nacionalne strane. On je time odbacio koncepciju građanske BiH”, prenio je Dodik.

Na pitanje kada će u političku penziju, Dodik kaže:

“Kad ću ja u penziju, ja ću odlučiti. Imam blizu 65 godina, trebao bih u redovnu, u političku neću. Pogrešno se predstavilo da je on (direktor CIA-e) babaroga. Na sjednici Predsjedništva je rekao da nije ponosan kako rade neki njegovi sunarodnici, bilo nam je jasno. Radi se o visprenom čovjeku. Kad nema Milorada Dodika oni se (u Sarajevu) navale na onu Marićku koja je nešto rekla”.

“Rečeno je da se ne slažu s mojom politikom, ali da se slažu da treba usaglašavati”, kaže Dodik.

“Ja nisam čovjek koji se povlači, to je odgovor o penziji i da su je tražili”, zaključio je ponavljajući da RS vodi politiku mira, da je ekonomski stabilna, uprkos dodaje ekonomskim pritiscima i sankcijama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA