12.7 C
Sarajevo
03.05.2024

Dodik kaže da Rusija neće podržati rezoluciju o genocidu: “Gurate nam etiketu genocidnog naroda, a svjesni ste da se nije tako desilo”

Milorad kao pokvarena ploča, sam sebe demantuje i insistira na nametanju termina "navodni genocid"

Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić otputovali su u Sankt Peterburg na Međunarodni sigurnosni forum.

Dodik se oglasio na društvenoj mreži X.com i naveo da Rusija neće podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja će se na dnevnom redu sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija naći početkom maja.

“Rusija neće podržati rezoluciju o Srebrenici. Ona se trudi da okupi svoje prijatelje i objasni im o čemu se radi kada je riječ o rezoluciji koju bošnjačka strana želi progurati u Generalnu skupštinu UN-a. Rusija smatra da bi ova rezolucija mogla destabilizirati odnose u Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

Srpski narod nikada neće pristati na narativ političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice o ‘navodnom’ genocidu u Srebrenici. Guranje rezolucije o Srebrenici Generalnoj skupštini UN-a gura Bosnu i Hercegovinu ka mirnom razdvajanju.

Odvratna je laž da će rezolucija promovirati pomirenje. To je izmišljotina koja pokazuje propagandnu namjeru i ništa drugo. Tražimo samo da se poštuje slovo Daytona i slovo ustava”, nastavio je Dodik šireći katastrofalne izjave o genocidu u Srebrenici.

Dodik kaže da će se situacija drastično promijeniti nakon 2. maja.

“Sviđalo ti se to ili ne. U našim međusobnim odnosima to će biti Kineski zid. Ne želimo da dijelimo zrak sa Bošnjacima, a kamoli druge vrijednosti. Da cijelom narodu gurate etiketu genocidnog naroda, a svjesni ste da toga nije bilo, odnosno da se nije tako dogodilo.

Danas sam u Sankt Peterburgu razgovarao sa sekretarom Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolajem Platonovičem Patruševom. Želimo da Rusija ostane aktivna u onome što se zove Dejtonski sporazum. Za Rusku Federaciju Christian Schmidt je nelegalan, što je veoma važno za Srbiju”, napisao je Dodik na X.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA