17.7 C
Sarajevo
01.05.2024

Dodik: Kvalifikaciju genocida odbaciti, ne mogu se lijepiti etikete cijelom narodu

Na pitanju Rezolucije o Srebrenici u UN, propala je spoljna politika Bosne i Hercegovine, rekao je u Narodnoj skupštini RS Milorad Dodik.

Negirao je genocid u Srebrenici te istakao da je srazmjerno stradalo i Srba kao i Bošnjaka i Hrvata u odnosu na broj stanovnika 1991. godine.

Niko ne spori zločin, za zločine se treba odgovarati, ali kvalifikacija zločina je po Dodiku sporna.

- OGLAS -

Pomenuo je priču da je Srebrenicu prodao Alija Izetbegović: “Nije tačno da je stradalo 8.000, to ste navukli. Alija Izetbegović je tražio da se čitavo vojno rukovodstvo povuče iz zone Srebrenica, kako bi Srbi ušli i pobili 5.000 Muslimana, uz dogovor s Klintonom, da bude intervencija NATO-a. Sefer Halilović je tada rekao da je Alija lud. Ne opravdava to zločin, ali govori o pripremi. Osuđujem svakoga ko je to činio, ali… Odričemo se svake bitange koji je u ime srpskog naroda počinio zločin, a vi veličate vaše zločince.”

Negirao je i masakr na Markalama, smatrajući ga podvalom.

Početna definicija genocida i ono što se genocidom smatralo u momentu vršenja tih djela, kaže Dodik drugačije se gleda u stručnoj javnosti danas. Smatra da kvalifikaciju kao takvu treba odbaciti, iako reviziju sudova kaže ne može vršiti, smatra da su politički presudili.

“O tome govore relevantni stručnjaci, o tome govori i ovaj Zurof, predsjednik Vizental cetra, postoje ljudi koji misle da to nije tako. Nema ni jednog genocida o kojem je zabranjeno da se govori”, naglasio je Dodik.

Kazao je i nije tačno da je Srbija presuđena za genocid ili da nije spriječila genocid.

“Pod snažnim lobiranjem se kreirala atmosfera oko te priče”, tvrdi.

Dodik je pomenuo Abdulaha Konjicija iz 1991. godine koji je, navodi, rekao da Srbi čine genocid u tom trenutku i da su počinili 11 genocida nad Bošnjacima, iako, dodaje Dodik, u tom trenutku u BiH metak nije bio ispaljen.

“Kvalifikacija genocid ne stoji, ne možemo uraditi ništa ni za Karadžića, ni za Mladića, ali možemo da mislimo. Prije bilo kakvih presuda smo trebali imati nezavisnu međunarodnu komisiju… Žao mi je šta je preživjela svaka porodica, žao mi je svakog Bošnjaka, Muslimana, svakog Srbina, nisam mogao da spriječim to… ali činjenica je da vi želite da zarobite generacije srpskog naroda u taj narativ”, naglasio je Dodik.

Izvinio se svakom u ime RS koji ima takvo iskustvo, ali zatražio pijetet za srpske žrtve.

Kaže da je Srbija meta Sarajevu, te da je po srijedi svega pokušaj reparacije od Srbije za zločin koji je u presudama kvalifikovan kao genocid, a koji on osporava.

“Svi koji su potraživani, presuđeni su. Da li vam je poznato ime Nasera Orića, on je za vas junak. A ne pričate o zločinima vašeg naroda. Mi zločince i bitange ne želimo da zadržimo. Ali vi ste čitavo rukovodstvo RS doveli pred sud, da skrivenim metodama nama prilijepite etiketu, da su Srbi genocidan narod. Sve analize govore da je podjednak broj stradalih Bošnjaka, Muslimana, Srba i Hrvata u odnosu na broj stanovnika prije rata. Kako je moguće da se žene i djeca odvoje u julu i pošalju prema Tuzli. Stradali su oni koji su se probijali, vojnici, dio naroda s njima… Ima i zločina”, kazao je.

Zaključio je da se dio bošnjačke politike ponaša kao da ima zaštitu zapada.

“Ponašate se kao da vam je šesta emerička flota ušla u Miljacku da vas tamo brani”, poručio je Dodik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA