10 C
Sarajevo
30.04.2024

Dodik najavio sastanak sa partnerima: Treba razvlastiti CIK

Predsjednik RS Milorad Dodik je prije današnjeg ročišta na Sudu BiH na svom X profilu najavio novi sastanak koalicionih partnera na nivou BiH.

Prema Dodikovim riječima, ovo će biti posljednji pokušaj stabilizacije, prije nego što se partnerstvo državne koalicije raspadne. 

“Danas ćemo, u još jednom pokušaju da damo šansu evropskom putu Bosne i Hercegovine, u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu organizovati sastanak partnera u vlasti na zajedničkom nivou, gospodina Čovića, srpske strane i bošnjačke strane.” napisao je Dodik.

- OGLAS -

Mislim da je ovo zadnji pokušaj stabilizacije prije nego što bi se to partnerstvo moglo raspasti. Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od strane Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda. Da riješimo pitanje nelegalnog visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi.” napisao je Dodik na X-u.

Dodik je dodao i da se CIK treba “razvlastiti”…

“Mora se razvlastiti Centralna izborna komisija, koja je odlukama neleganog Šmita previše dobila neki značaj. Moraju se racionalizovati troškovi u vezi s izborima i mora se obezbijediti da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u izbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon.” napisao je.

Dodik je zatim ponovio da je EU put BiH zakočen od strane visokog predstavnika i američkog ambasadora u BiH.

Podsjetimo, u Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA