7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Dodik: Ne postoji koalicija na državnom nivou

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da će Narodna skupština RS na narednoj sjednici “usvojiti izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995 godine, koju je formirala Vlada RS.”

Dodik je rekao da je to odgovor “na ujudurmu i nezakonito postupanje u vezi prijedloga rezolucije o Srebrenici o kojoj bi Generalna skupština UN-a trebalo da raspravlja.”

On je kazao da “ne postoji nijedan razlog da ova rezolucija bude usvojena u UN, jer je, kako kaže, riječ o igri Britanaca i Bošnjaka i pokušaju satanizacije RS i srpskog naroda.”

- OGLAS -

“U izvještaju Komisije jasno stoji tvrdnja da nije bilo genocida u Srebrenici i da je utvrđeno da je tamo sa stanovišta Bošnjaka u čitavom periodu rata stradala 3.741 osoba, a da je više od 2.500 Srba. Imajući u vidu da za genocid mora da postoji namjera jednog naroda da biloški i fizički eliminiše drugi narod, a to nije dokazano ni u jednoj presudi i nije moguće dokazati suđenjem pojedincima, ozbiljna je podvala kada oni govore da imaju presude za pojedince koje se pretvaraju u opštu krivicu za Srbe” – naveo je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije na nivou RS.

On je kazao da njihovi rokovi usvojeni na Narodnoj skupštini RS postavljeni partnerima na državnom nivou nisu uslovi, nego ponuda.

“Pozivamo na razum, ali želim da budu nerazumni i prepuste nam mogućnost da usvojimo republički izborni zakon. To nije nikakav antiustavni poduhvat. U članu 1B piše da CIK provodi izbore za Predsjedništvo i Predstavnički dom i ništa više. To što su oni uzurpirali ranije pravo da provode izbore ne znači da nisu u pravu” – dodao je Dodik.

“Ne postoji državna koalicija. NIkakva koalicija na nivou BiH ne postoji. Ne postoji koalicija, niti je BiH država u smislu u kojem to žele da kaže. Na unutrašnjem planu RS je država više nego BiH” – zaključio je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA