7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Dodik o Schmidtovoj najavi da će nametnuti Izborni zakon: Nakon odluke u Briselu neko želi da to sve sruši

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je danas da RS ne može da prihvati da živi u uslovima nametnutih propisa, poručujući da Christian Schmidt nema ništa sa izbornim procesom u BiH.

Komentarišući najavu Schmidta o mogućnosti nametanja Izbornog zakona BiH, Dodik je rekao da ako prođe ovo nametanje, Schmidt tu neće stati i nametnuće i zakon o imovini, što je nedopustivo.

“Schmidt nema ništa ni sa imovinom ni sa izbornim procesom, to je vlasništvo naroda koji žive u BiH. Ako krenete na to, onda mi moramo preduzeti mjere, a mi smo rekli koje ćemo mjere preduzeti” poručio je predsjednik RS-a.

- OGLAS -

Dodik je naglasio da bi eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona predstavljalo “poništenje svih izrečenih vrijednosti do sada, pa i onih o EU o kojima smo slušali, pogotovo u posljednje vrijeme kada su dali BiH pregovarački status”.

“Onda je to sve laž. Neko laže debelo ovdje. Ili se radi o tome da se nekoliko dana nakon odluke u Briselu pojavljuje neko ko to sve ruši, a ruši taj koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, koji isključivo sluša američkog amabasadora u BiH i njih dvojica u jednoj patološkoj simbiozi pokušavaju da nametnu što veće zlo svim narodima u BiH”  rekao je Dodik.

Dodik je istakao da nigdje na svijetu nema zemlje u kojoj bi stranac ili neko strano tijelo regulisalo izborni proces.

“Schmidt pokušava da opravda svoju platu od 25.000 eura i nahrani sujetu Murphya” rekao je Dodik.

Predsjednik RS Milorad Dodik naveo je da je neprihvatljivo reagovanje Michaela Murphya na HDZ prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

“Otkud njemu pravo da o tome govori. Politički subjekti u RS-u postoje zato što imaju pravo da predlože. I mi ćemo sada predložiti jedan zakon. Glavni problem nije u RS, problem je u FBiH između Hrvata i Bošnjaka o izboru člana Predsjedinštva BiH i to ne može da riješi”  rekao je Dodik komentarišući reagovanje iz Ambasade SAD na HDZ prijedlog.

Govoreći o CIK rekao je da je ono uzurpatorsko tijelo koje nema pravo da provede izbore za lokalni nivo na području Republike Srpske i Federacije BiH, piše RTRS.

“CIK nema pravo da provede republičke izbore narodnih poslanika, nema pravo da bira predsjednika RS-a, predstavnike kantonalne ni federalne vlasti. To je jasno precizirano ali je uzurpirano. Republika Srpska mora ostati vlasnišvto onoga što je njeno pravo” poručio je Dodik.

Podsjetimo, visoki predstavnik je najavio da bi mogao nametnuti zakon “kada vrijeme iscuri” u svom intervjuu u Dnevnom Avazu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA