15 C
Sarajevo
09.05.2024

Nakon Helezovog gostovanja na FACE-u, brojne reakcije medija iz regiona!

Jučerašnje gostovanje Zukana Heleza u “Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem” izazvalo je niz reakcija kako domaćih tako i regionalnih portala. 

Ono što je najviše zaokupiralo pažnju javnosti jeste Helezova izjava u vezi najave Milorada Dodika da će parlamentarnim strankama iz RS-a predložiti potpisivanje dokumenta o zaštiti entitetske imovine, koji, uz ostalo, sadrži najavu izvođenja policije RS-a na administrativnu crtu razdvajanja s Federacijom BiH. Helez je tom prilikom izjavio:  “Ukoliko se desi da Dodik izvede policiju na entitetske granice, brzo bismo uspostavili ustavno-pravni poredak na nivou BiH! To odgovorno tvrdim!”

Dnevni Avaz je među prvima sinoć prenio Helezove izjave u “Centralnom dnevniku” sa naslovom: Helez o prijetnji Dodika da će izvesti policiju na entitetsku granicu: To bi bili glineni golubovi 

- OGLAS -

Bh. pprtal Klix.ba također napisao je da je Helez jasno napomenuo da se državi Bosni i Hercegovini neće ništa desiti te da moli Boga da Dodik ne uradi ono što najavljuje:  Helez o prijetnjama Dodika da izvede policiju na entitetsku liniju: Molim Boga da to ne uradi, to bi bili “glineni golubovi”

Zukan Helez: ““Ako Dodik izvede policiju na entitetsku granicu, to je rat! Molim Boga da to ne uradi”

- Advertisement -

Ovakav naslov prenio je bosanskohercegovački portal Otisak.ba 

Bombastična najava: Helez kaže da bi dolazak policije na entitetsku granicu značio “kraj RS”

Ovako su prenijeli sinoćnje izjave Zukana Heleza bosanskohercegovački portal Bild.ba istakavši dda Helez “moli Boga” da Dodik ne pokuša realizirati svoje najave uz upozorenje kako se on kao ministar obrane s predsjednikom RS na tu temu ne misli dopisivati jer već “ima plan” za takav scenarij.

Helez: Ako se desi da Dodik izvede policiju, to bi bili “glineni golubovi”

Ovaj naslov prenio je portal N1, istakavši i Helezovu izjavu da ga Dodikova retorika ne zanima, već uloga Srbije aludirajući na  vojne vježbe u Batajnici  gdje je Dodik rekao da će Vojska Srbije braniti Srbe gdje god da su, poručivši jasno da bi to bila intervencija druge države. 

Helez otkrio šokantnu informaciju: Zbog jednog savjetnika u Predsjedništvu BiH narušeni su nam odnosi s Turskom
 
Ovaj naslov prenio je bosanskohercegovački portal Source.ba, a za razliku od drugih medija koji su prenosili Helezovo komentarisanje Dodikovih najava, ovaj portal je prenio Helezovu izjavu o tome kako je BiH pokvarila odnose sa Turskom, zbog pojedinih savjetnika u Predsjedništvu. 
 
Portali iz regije: U fokusu kraj RS-a i Helezov sastanak sa predstavnicima NATO-a 
 

Ministar odbrane BiH o Dodikovim najavama: “Ako to napravi, takav potez neće ostati bez reakcije. Mislim da bi to bio kraj RS-a. 

Prema pisanju hrvatskog portala Dnevnik.hr  ministar obrane BiH Zukan Helez izjavio je kako postoje planovi kojima će se spriječiti da policija RS-a uspostavi kontrolu na međuentitetskoj granici, a istodobno je upozorio vlasti u Banjoj Luci kako bi takav pokušaj ujedno značio “kraj RS-a”.

Ministar odbrane BiH: “Dodikova policija na entitetskoj granici značila bi kraj RS-a”

Hrvatski portal Nacional.hr  prenio je Helezovo sinoćnje gostovanje, te su citirali Helezove izjave o ustavnopravnom poretku: “Mi bismo vrlo brzo uspostavili ustavnopravni poredak”, izjavio je Helez.

Ministar odbrane BiH tvrdi! Ako Dodik napravi što najavljuje, to je kraj RS-a!

Hrvatski portal Priznajem.hr  istakao je Helezovo mišljenje da Dodik izaziva nešto što udara na temelje BiH. 

Ministar odbrane BiH: “Spriječit ćemo Dodikovu policiju na entitetskoj granici, to bi bio kraj RS-a!”

Ovakav naslov je prenio hrvatski Tportal.hr

Ministar odbrane BiH: Dodikova policija na entitetskoj granici značila bi kraj RS-a

Ovo je naslov hrvatskog portala Hrt.hr o sinoćnjoj izjavi Zukana Heleza u CD-u. 

Ministar odbrane BiH: “Ako Dodik doista ostvari svoje planove, to će biti kraj RS-a. 

Ovo je naslov hrvatskog portala Jutarnjihr. 

Ministar odbrane BiH: Ako Dodik napravi što najavljuje, to je kraj RS-a! 

Portal iz Hrvatske Index.hr  prenio je Helezove izjave i prijetnje upućene Miloradu Dodiku povodom najava o izvođenju policije RS-a na administrativnu crtu razdvajanja s Federacijom BiH. 

Portali iz Srbije također su prenijeli Helezove izjave uglavnom one koje se tiču Vojske Srbije i KBS-a.  Tako je portal Informer.rs istakao: Ministar odbrane BiH tvrdi Vojska Srbije bi brzo završila posao sa KBS i policijom na Kosovu i Metohiji

Helez: Srpska vojska bi se lako obračunala sa Prištinom, prenio je portal B92 napomenuvši da se Zukan Helez sastao sa najvišim zvaničnicima NATO saveza u Njemačkoj. 

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA