20 C
Sarajevo
17.05.2024

Emir Suljagić: “Počinitelji su bili uvjereni da nikad neće biti kažnjeni, najstrašnije je da su posmrtni ostaci žrtava uništeni”

 Naše priče su bile tako užasavajuće, tako nezamislive da su svi izabrali da ne vjeruju.

Danas je održana panel diskusija u Ujedinjenim nacijama koja je posvećena obilježavanju genocida u Srebrenici. Na panelu se obratio i direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić, koji je među preživjelima genocida.

“Ekselencije, uvaženi panelisti, dame i gospodo, prije nego pročitam ono što sam pripremio želim da se zahvalim onima koji su danas sa nama koji ne moraju biti ovdje, zato se želim zahvaliti svom bratu iz Norveške i obećavam da ćemo biti uz njih i uvijek kao što su oni bili sa nama”, započinje Suljagić izlaganje.

Kada smo izašli iz šuma istočne Bosne u julu 1995., niko nam nije vjerovao. Naše priče su bile tako užasavajuće, tako nezamislive da su svi izabrali da ne vjeruju. Da horor bude još gori, najstrašnije u cijelom sukobu jeste da su posmrtni ostaci žrtava tako temeljito uništeni. Iznova su ekshumirani i ukopani na više od 2.900 kilometara kvadratnih. Te pojedinačne masovne grobnice često su sadržavale samo jednu kost ili fragment jedne kosti žrtve.

- OGLAS -

Napomenuo je Suljagić i koliko je truda bilo potrebno da se dokaže genocid:

“Počinitelji su bili uvjereni da nikad neće biti kažnjeni, znamo ko je povukao obarač, upravljao mašinama čak i ko je nabavljao gorivo. Majke su prolazile stotine kilometara da bi svjedočile o ubistvima svoje djece, bilo je vremena činilo se kao da smo morali dokazati da li su uopšte postojali a mi ih volimo i oni vole nas”, te dodaje da “borba se i dalje nastavlja, čak i danas i dalje se borimo da očuvamo nasu priču da Srebrenica bude samo dio margina historije”.

“Prije 29 godina ja sam stao ispred Ratka Mladića i on je bio siguran da neću preživjeti, a danas imamo Memorijalni centar. Ja sam direktor, a Mladić u zatvorskoj ćeliji i on će morati da se sjeća horora koji je činio, a mi preživjeli idemo dalje, našli smo svrhu, zasnovali porodice obnovili zajednice.”

“Želim se zahvaliti svima vama koji ste ovdje s nama u solidarnosti, pozivamo vas da nas posjetite u Srebrenici, čak i oni koji negiraju činjenice- dođite u Srebrenicu i sjećat ćete se do kraja života šta ste vidjeli”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA