22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

Erdogan u New Yorku: Izraelski napadi na Liban jasna su manifestacija napora da se rat proširi

Posljednji izraelski napadi na Liban dovest će do širenja rata na region, upozorio je u nedjelju turski predsjednik Redžep Tayyip Erdogan.

“Nedavni napadi na Liban i nedavne izjave iz Izraela su jasna manifestacija napora da se rat proširi na regiju” – rekao je Erdogan na događaju koji je u Njujorku organizovao Tursko-američki nacionalni upravni odbor (TASC).

Erdogan je doputovao u Sjedinjene Američke Države u subotu kako bi se u utorak obratio na 79. sjednici Generalne skupštine UN-a.

- OGLAS -

Turski predsjednik je rekao i da genocid koji Izrael vrši na palestinskim zemljama, posebno u Pojasu Gaze, ugrožava i mir u regionu.

“Globalne institucije i organizacije nisu poduzele nikakve efikasne korake da okončaju ugnjetavanje u Gazi ili spriječe izraelski masakr” – dodao je.

- Advertisement -

Ističući da je globalni sistem počeo da gubi svu svoju “efikasnost i kredibilitet”, Erdogan je rekao da su institucije čija je dužnost da osiguraju mir i sigurnost “očigledno u stanju moralnog kolapsa”.

“Masakr koji se u Gazi odvija već 352 dana to je još jednom pokazao” – dodao je, istakavši da njegova zemlja čini sve da zaustavi izraelsku politiku “okupacije, invazije i masakra što je prije moguće”.

“Nismo šutjeli, niti ćemo šutjeti protiv bilo kakvog napada na svetost i historijski status džamije Al-Aksa, naše prve kible” – naglasio je.

Obraćajući se turskoj zajednici, Erdogan je čestitao poslovnim ljudima i poduzetnicima na uspjehu na komercijalnom i ekonomskom polju u SAD-u, istakavši da “ponos” svoje zemlje.

“Podsjećam naše građane, gdje god da se nalaze, u svakoj prilici: mi smo za integraciju i podjednako protiv asimilacije. Želimo da se naši građani ističu na svim poljima, da budu uspješni i da doprinesu društvu u kojem žive. Međutim, ne želimo da naši ljudi izgube svoj identitet, osnovne vrijednosti i uvjerenja” – dodao je.

Erdogan je također pozvao tursku zajednicu u SAD-u da bude na oprezu protiv “članova organizacije koji se dobrovoljno javljaju kao statisti u svakoj operaciji protiv Turske”.

Turska se odlučno bori protiv terorizma, ponovio je Erdogan i pozvao tursku zajednicu da pruži podršku Ankari u njenoj borbi protiv terorističkih grupa PKK i FETO.

“Pripadnici terorističkih organizacija direktno ili indirektno ciljaju ne samo interese naše zemlje, već i naše građane, privredna preduzeća i nevladine organizacije u inostranstvu” – dodao je.

Ističući da Ankara pomno prati ekstremno desničarske pokrete i govor mržnje u zemljama u kojima žive turski državljani, Erdogan je rekao da su posljednjih godina islamofobija i ksenofobija u zapadnim zemljama, posebno u Evropi, postale “velika epidemija koja ugrožava mir naših građana”.

Turska vjeruje da islamofobija, kao i rasizam, “treba biti klasifikovana kao zločin i da podliježe zakonskim sankcijama – naglasio je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA