12.7 C
Sarajevo
03.05.2024

Erdogan usporedio Netanyahua s Hitlerom: On i njegovi saučesnici neće pobjeći od odgovornosti

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan usporedio je u izraelskog premijera Benjamina Netanyahua sa nacističkim vođom Hitlerom, poručivši kako ni on ni njegovi saučesnici neće pobjeći od odgovornosti.

Erdogan je odgovarao na pitanja novinara u predsjedničkom avionu na povratku iz Bagdada, gdje se sastao s najvišim iračkim zvaničnicima, a jedna od značajnih tema kontakata u Bagdadu bila je svakako borba protiv terorizma, konkretno protiv terorističke organizacije PKK.

“Za razvojnu viziju Iraka i sigurnost međunarodnih ulaganja bitno je da se te terorističke jame sravne. Uništit ćemo terorizam na ovaj ili onaj način, odlučni smo. Nikada nećemo prepustiti mejdan onima koji marširaju s terorizmom i terorističkim organizacijama i koriste ih kao oruđe”, rekao je Erdogan, te dodao:

- OGLAS -

“Teroristička organizacija PKK/PYD/YPG prijetnja je stabilnosti, razvoju i miru Iraka. I u interesu Iraka je da eliminira ovu prijetnju”.

Erdogan je odgovarao i na pitanja vezano za Gazu, poručivši kako Turska radi sve što je u njenoj moći da pomogne Gazi.

“Zauzimanje Gaze od strane Izraela otvorilo bi vrata novim okupacijama, a otvaranje za naseljavanje izraelskih terorista učinilo bi Izrael još agresivnijim. I dalje ćemo se truditi pronaći rješenje”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao kako neko može ignorirati ovu temu, zaboraviti, ali da Turska ne može imati takav stav.

“Mi smo kao nokat i meso s našom palestinskom braćom. Njima se nanosi bol i niko ne smije misliti da mirno spavamo. Nastavit ćemo otkrivati ​​istinu i govoriti o ubistvima Izraela. Hitler ovog vremena Netanyahu i njegovi pomagači neće moći pobjeći od odgovornosti i pravde”, podvukao je Erdogan.

Podsjetio je da je Turska poslala oko 45.000 tona pomoći Gazi i nastaviće to činiti. Ankara nikada ne ostavlja svoju palestinsku braću i sestre same.

“Ako se islamski svijet ne probudi iz drhtanja izazvanog masakrima u Gazi koji se svrstavaju u genocid, prijeti mu opasnost da potpuno izgubi svoje reflekse”, upozorio je Erdogan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA