16.6 C
Sarajevo
08.09.2024

EU pozdravila povlačenje zakona o “stranim agentima” u entitetu RS

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozdravila je povlačenje zakona o “stranim agentima” u entitetu RS.

“Pozitivna je vijest da su vlasti RS odlučile da povuku predloženi zakon o “stranim agentima” koji nije u skladu sa evropskim standardima. Put u EU je najbolja garancija većeg prosperiteta i stabilnosti u BiH”, navela je Delegacija EU u objavi na platformi X.

“Pozivamo političke lidere da se fokusiraju na ispunjavanje neophodnih koraka za usvajanje pregovaračkog okvira – slijedeći zeleno svjetlo za pristupne pregovore”, dodala je.

- OGLAS -

Podsjetimo, Vlada RS povukla je Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, u javnosti poznat kao zakon o “stranim agentima”.

Zakon koji je izazvao buru trebalo je da bude razmatran na kraju devete redovne sednice, kasno večeras ili sutra, prenosi N1 Sarajevo.

- Advertisement -

Na zasjedanju ministar pravde RS Miloš Bukejlović rekao da Vlada RS povlači Prijedlog zakona iz procedure, bez dodatnog pojašnjenja.

Zakon je ranije poslat u parlamentarnu proceduru u septembru prošle godine kada je donesen Nacrt ovog zakona koji je naišao na niz kritika javnosti, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA