15 C
Sarajevo
19.09.2024

EU šalje Ukrajini 160 miliona eura iz zamrznute ruske imovine kako bi prebrodila zimu

Evropska unija će dodijeliti iznos od 160 miliona eura iz prihoda od zamrznute ruske imovine za hitne humanitarne potrebe Ukrajine za nadolazeću zimu, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ona je dodala da se elektrana na gorivo demontira u Litvaniji i da će biti ponovo postavljena u Ukrajini, gdje je uništeno 80 posto termoelektrana u zemlji.

“Cilj nam je obnoviti kapacitet od 2,5 GW, što je 15 posto ukrajinskih potreba“, rekla je von der Leyen, a prenosi Reuters.

- OGLAS -

Von der Leyen je također danas najavila da će sutra otputovati u Kijev i sastati se s predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarala o posljedicama ruskih napada na energetsku infrastukturu zemlje.

“Putovati ću u Kijev kako bih sutra lično razgovarala o ovim stvarima s predsjednikom Zelenskim u našim naporima da pomognemo Ukrajini“, rekla je von der Leyen na konferenciji za novinare u Briselu u četvrtak, prenosi agencija Frans pres (AFP).

- Advertisement -

Predstojeća zima će se pokazati kao “najstroži test do sada” za ukrajinsku energetsku mrežu od ruske invazije, sa brojnim elektranama koje su uništene ili oštećene,

Ranije je Međunarodna energetska agencija (IEA) navela da će nadolazeća zima predstavljati “najteži test do sad” za ukrajinsku energetsku mrežu.

Predlažući plan od 10 tačaka za Ukrajinu po tom pitanju, IEA je također upozorila na probleme u opskrbi električnom energijom susjedne Moldavije nakon što Ukrajina prestane da dozvoljava tranzit ruskog gasa krajem 2024. Godine.

“Ukrajinski energetski sistem je pregurao protekle dvije zime… Ali ova zima će biti, daleko najteži test do sada“, rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol u saopćenju za medije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA