18.6 C
Sarajevo
07.10.2024

Evo kako je izgledala Gaza prije rata i kako izgleda sada

Hamasov napad se desio prije godinu dana, 7. oktobra 2023., a od tada traje odgovor Izraela koji tvrdi da pokušava uništiti “vojne i upravljačke kapacitete islamističke grupe” koja je posvećena uništenju Izraela i koja kontroliše Gazu od 2007. godine, ali je rat također imao razoran utjecaj na ljude koji tamo žive.

Ovaj vizuelni vodič pokazuje neke od drastičnih načina na koje se život stanovnika Gaze promijenio u ratu koji je opustošio teritoriju i ubio gotovo 42.000 Palestinaca.

Skoro dvije trećine stanovništva bilo je u siromaštvu, prema Svjetskoj banci, a hiljade je živjelo u izbjegličkim kampovima pod upravom UN-a, ali su također imali bolnice, škole i prodavnice.

- OGLAS -

Nakon napada 7. oktobra, u kojima su Hamasovi naoružani napadači ubili više od 1.200 Izraelaca i stranih državljana i vratili još 251 u Gazu kao taoce, Izrael je počeo intenzivnu kampanju bombardovanja usmjerenu na sjevernu Gazu gdje je rekao da se Hamasovi borci kriju među civilnim stanovništvom.

Porodice su nekada bile na okupu, a danas su razorene, neke raseljene, neki članovi brane Gazu dok se nadaju da su njihovi voljeni preživjeli još jedan dan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA