12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

FBiH dodjeljuje 1.000 KM podrške za svako novorođeno dijete u 2024. godini

e-Porodilja je inovativna i u potpunosti elektronska usluga koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz udobnosti doma, bez potrebe za papirologijom.

Sve žene koje su rodile ili će roditi u 2024. godini mogu podnijeti prijavu za podršku u vrijednosti 1.000 KM za novorođeno dijete u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas na konferenciji za medije koja je održana u sjedištu Vlade FBiH.

Riječ je o podršci iz oblasti natalitetnih politika, kroz aplikaciju e-Porodilja, koja je po prvi put osigurana sa federalnog niova.

- OGLAS -

Tim povodom medijima i javnosti obratili su se premijer FBiH Nermin Nikšić, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Almir Badnjević i šefica UNDP programa u BiH Narine Sahakyan.

Premijer Nermin Nikšić istakao je važnost ove aplikacije za porodice u BiH i podržao inicijative koje olakšavaju život građanima. Istakao je da je ova jednokratna podrška samo početak te naglasio da će ova jednokratna podrška od 1.000 KM dijelom olakšati roditeljima prve dane roditeljstva i pomoći im da se bolje pripreme za nove izazove.

- Advertisement -

“Suočeni sa izazovima demografske politike i niske stope nataliteta, a vođeni potrebom za boljom podrškom našim građanima, Vlada FBiH je, na prijedlog resornog ministarstva, odlučila da u svoj budžet uvrsti ovaj program kao konkretan znak naše opredijeljenosti ka stvaranju boljih uslova za život i podrške porodicama s djecom. Iskreno se nadam da će građani i roditelji prepoznati ovo kao naše prve korake u podršci porodicama i da će zajedno s nama graditi naše društvo i jačati naše porodice kao najvažniji resurs na kojem ćemo graditi našu budućnost”, izjavio je Nikšić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je da aplikacija od danas otvorena za prijave te da svi roditelji novorođene djece u FBiH od danas mogu podnositi prijave za jednokratnu podršku od 1.000 KM.

“e-Porodilja je inovativna i u potpunosti elektronska usluga koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz udobnosti doma, bez potrebe za papirologijom. Jedini dokaz koji tražimo uz prijavu je potvrda o posjedovanju bankovnog računa kako bismo osigurali da niko ne može zloupotrijebiti bilo čije podatke. Naš cilj je maksimalno olakšati proces prijave za majke, eliminisati papirologiju i preuzeti sve provjere putem službenih kanala”, pojasnio je ministar.

Naglašeno je i da je ova elektronska usluga omogućena uz saradnju i podršku IDDEEA, koja je osigurala automatsku provjeru podataka iz prijave.

“IDDEEA je, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, potpisala sporazum o razmjeni podataka sa Federalnim ministarstvom, te omogućila elektronsku razmjenu podataka kako bi se procedure koje sprovodi ministarstvo automatizirale. Ovo je još jedan od uspješno završenih projekata IDDEEA-e, te još jedan od elektronskih servisa sa kojim se olakšalo građanima BiH”, kazao je direktor IDDEEA-e Almir Badnjević.

Narine Sahakyan, šefica UNDP programa u BiH podsjetila je da je digitalna transformacija u javnom sektoru jedan od ključnih prioriteta UNDP-a u BiH.

“Naša saradnja sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike u ovoj oblasti započela je kroz njihovu inicijativu za podršku veoma složenom procesu raspodjele subvencija za energetski ugrožena domaćinstva u FBiH, u okviru Energetskog paketa EU. Ovo iskustvo je dovelo do veoma hrabre odluke Ministarstva da ode korak dalje i fokusira se na potpunu digitalizaciju svojih usluga. Rezultat je sistem e-Porodilja, potpuno digitalni proces prijave za novčanu podršku novorođenčadi u FBiH. Ova aktivnost, nadamo se, predstavlja tek početak šireg pružanja digitalnih usluga na svim nivoima vlasti u BiH”, istakla je Sahakyan.

Aplikacija e-Porodilja, istakli su iz Vlade FBiH na konferenciji, rezultat je posvećenosti Vlade FBiH i resornog ministarstva natalitetnim politikama i jačanju porodice kao temelja društva.

“Prioritet nam je pružiti podršku porodicama kroz dugoročna, sistemska rješenja”, zaključio je ministar Delić i pozvao roditelje novorođene djece da se prijave i ostvare jednokratnu podršku za svako novorođeno dijete u ovoj godini.

Prijavu na e- Porodilja aplikaciji možete izvršiti NA OVOM LINKU.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA