16.6 C
Sarajevo
20.05.2024

FTV podnosi krivične prijave protiv rukovodstva BHRT-a

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednici donio odluku da podigne kaznene prijave protiv članova Upravnog odbora BHRT-a Rajka Radovanovića, Valentine Rupčić, Elvira Lemeša i Slavka Roliha te generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, direktora BHT-a Marija Vrankića i direktora BH Radija1 Dejana Kerleta zbog samovoljnog prekida emitiranja i radijskog i televizijskog programa RTV FBiH.

U kaznenoj prijavi Karamehemdoviću, Vrankiću, Lemešu, Radovanoviću i ostalima se na teret stavlja zloupotreba položaja, samovlašće, namjerno nanošenje materijalne štete RTV Federacije te kršenje ustavnih prava na rad i na informiranje.

Zaprijećene kazne za ova nedjela su od jedne do deset godina zatvora, saopćeno je iz FTV-a.

- OGLAS -

Podsjećamo, Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine donio je odluku da od srijede privremeno uskrati pružanje usluga Radio televiziji FBiH. Ovakav potez rukovodstva državnog javnog servisa predsjednik Samostalnog sindikata uposlenika RTVFBiH Ivica Pjanić ocijenio je kao “brutalan napad na slobodu medija i na naše pravo na rad i život”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA