17.7 C
Sarajevo
19.05.2024

Gradonačelnica Karić uputila poziv prijateljskim i pobratimskim gradovima Sarajeva da podrže Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Gradonačelnica Benjamina Karić uputila je poziv za 49 prijateljskih i pobratimskih gradova Sarajeva da podrže Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici.

„Uvaženim kolegama gradonačelnicima, svima nama koji bezrezervno tragamo za istinom, pravdom i mirom, ovo je moralna, ljudska i profesionalna odgovornost. Solidarnost naših prijatelja širom regije, Evrope i svijeta, bila je svjetionik nade u najmračnijim trenucima u historiji Sarajeva. Potrebna nam je ponovo! Rezolucija o genocidu u Srebrenici svjedoči našoj zajedničkoj predanosti istini, pravdi i sjećanju. O ovoj će se Rezoluciji raspravljati na sljedećoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u maju mjesecu. Kao ponosna Sarajka, Bosanka, gradonačelnica glavnog grada Bosne i Hercegovine, pozivam vas da podržite Rezoluciju! Zajedno možemo osigurati da se glasovi žrtava čuju i da pravda ponovo pobijedi zlo!“, istakla je gradonačelnica Karić u pozivu, saopćeno je iz Grada Sarajevo.

U sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku održavaju se ovih dana neformalne konsultacije o nacrtu rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenice.

- OGLAS -

Kako je objavljeno na zvaničnoj stranici UN, konsultacije o nacrtu nazvanom “Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995” sazvale su stalne misije Njemačke i Ruande, zajedno sa misijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i Sjedinjenih Država.

Prijedlog rezolucije bi na dnevnom redu trebalo da se nađe 2. maja.

- Advertisement -

Ova rezolucija izazvala je i burne rekacije predstavnika vlasti Srbije, ali i bh. entiteta Republika Srpska. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oformio je i “tim” koji će se boriti “protiv usvajanja rezolucije”, a predsjednik RS Milorad Dodik prijeti secesijom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA