21 C
Sarajevo
27.09.2024

Gradonačelnik New Yorka Erik Adams optužen za korupciju

Adams je prvi gradonačelnik u historiji New Yorka koji je optužen dok je bio na funkciji.

Gradonačelnik Njujorka Eric Adams optužen je od strane federalnog tužioca za prevaru, podmićivanje i primanje nezakonitih donacija od stranaca.

Prema optužnici, Adams je primao nezakonite donacije za kampanju od stranih biznismena i turskog zvaničnika.

Adams je također navodno prihvatio pogodnosti kao što su luksuzna putovanja u zamjenu za službene usluge i manipulisao gradskim programom finansiranja kako bi “povećao svoju dobit”.

- OGLAS -

Prema optužnici, pošto je turski zvaničnik učinio da se “donacije od slame” čine kao da su male uplate stanovnika Njujorka, Adams je tada mogao da traži “više od 10 miliona dolara javnih sredstava” u okviru njujorške šeme koja bi trebalo da osigura dodatnu nagradu za manje donacije lokalnog stanovništva, umjesto velikih iznosa koje daju korporacije, na primjer.

U govoru snimljenom u njegovoj službenoj rezidenciji, Adams je rekao da će ostati na funkciji, opisujući sve optužbe s kojima bi se mogao suočiti kao “potpuno lažne [i] zasnovane na lažima”.

- Advertisement -

Adams je prvi gradonačelnik u historiji New Yorka koji je optužen dok je bio na funkciji.

Ured američkog tužioca na Menhetnu pokreće slučaj.

Američki tužilac Demijen Viliams rekao je na konferenciji za novinare kasno u četvrtak da je Adams narušio povjerenje javnosti upuštajući se u “dugotrajnu” korupciju koja uključuje mito od stranih državljana koja datira skoro jednu deceniju.

“Ovo je bila višegodišnja šema da se kupi usluga samo jednog političara iz New Yorku u usponu” – rekao je Viliams.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA